Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 4 sep 2025
Leestijd: 2 minuten

Deze makkelijke basilicumolie maakt elke pizza, tomatensaus en sandwich beter

Culy’s holy grail in de keuken is deze makkelijke basilicumolie. De levendig groene olie voegt op eenvoudige wijze smaak toe aan pizza’s, sauzen, sandwiches en ga zo maar door.

De kruidenolie is niet alleen een favoriet van (sterren)chefs, maar ook van de Culy-redactie. We gebruiken het als topping voor soepen, pasta- en groenterecepten en zelfs bij oeufs mayonnaise. Het is te maken met talloze kruiden en oliesoorten, maar deze basilicumolie heeft Culy’s Ogechi standaard in haar koelkast staan.

Basilicumolie
Ogechi Chibueze voor Culy

Want met slechts twee ingrediënten maak je op eenvoudige wijze deze smaakmaker, die een diepere laag toevoegt aan gerechten. En een olie met een smaakje uit de supermarkt kan daar niet aan tippen!

De truc voor een felgroene olie

De bijna gifgroene kleur van de basilicumolie krijg je door de basilicumblaadjes kort te blancheren met een schep baking soda. Door het blancheren of het verwarmen van kruiden of groenten tussen 40 en 90 graden Celsius, en ze daarna direct af te laten koelen om het kookproces te stoppen, behoud je niet alleen de groene kleur, maar wordt hij ook sterker. Hoe dit komt weten we nog niet helemaal. Het heeft onder andere te maken met de enzymen en chlorophyll in het blad.

Het blancheren is dus puur voor de kleur, en is niet per se nodig. Twijfel je over het blancheren omdat je bang bent dat de smaak verloren gaat. Geen zorgen: het verschil is zo goed als niet te merken.

Basilicumolie
Ogechi Chibueze voor Culy

Basilicumolie maken

  1. Zet alvast een schaal met water en ijsblokjes klaar.
  2. Breng water aan de kook en roer zodra het kookt 1 eetlepel baksoda tot dit is opgelost.
  3. Verwijder de basilicumblaadjes, zonder de stelen, van de plant. Voeg de blaadjes toe aan het water en kook ongeveer 10 seconden, tot ze groen kleuren.
  4. Schep de basilicumblaadjes uit het water en voeg direct toe aan het ijsbad, om zo het kookproces te stoppen en de felgroene kleur van de basilicumolie te behouden.
  5. Haal de blaadjes zodra ze zijn afgekoeld uit het ijsbad en knijp ze goed uit. Dep daarna droog met keukenpapier om het laatste beetje water te verwijderen.
  6. Doe de basilicumblaadjes met de olie in de blender of keukenmachine, of gebruik een staafmixer. Meng tot de blaadjes zo fijn mogelijk zijn en schraap eventueel de zijkanten indien nodig.
  7. Zeef de basilicumolie met een kaasdoek of koffiefilter om de fijngemalen blaadjes op te vangen. Gooi het niet weg, maar gebruik dit voor sauzen, bijvoorbeeld pesto!
  8. Schenk de basilicumolie in een knijpfles, weckpot of een ander bakje en gebruik voor van alles!
Basilicumolie
Ogechi Chibueze voor Culy

Dit vind je altijd in onze keuken:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.