De állerlekkerste barbecue-groentespiesjes (met sticky balsamico-glaze)
Niemand die echt wild wordt van een groentespiesje op de bbq, toch? Tot nu. Want met dit recept maak je de állerlekkerste groentespiesjes die er zijn. Wat ze zo lekker maakt? Een waanzinnig lekker balsamico-glazuur.
Zo maak je van een simpel groentespiesje een smaakbom
Groenten zijn natuurlijk lekker gezond, maar ze verdienen ook een beetje liefde op de barbecue. Door ze te combineren met een zoet-zuur balsamico-glazuur (geïnspireerd op dit recept van The Kitchn) krijgen ze een onverwachte diepgang en worden ze ineens onweerstaanbaar.
Het mooie is dat je met een paar simpele handelingen – zoals het voorzichtig grillen en regelmatig insmeren met het glazuur – je groentespiesen vol smaak en sappigheid houdt, zonder dat ze uitdrogen of zwart worden. Dit recept laat zien dat groente op de bbq echt wél het feestje kan zijn, ook voor de vleesliefhebbers aan tafel.
Barbecue groentespiesjes maken
- Week eerst de satéstokjes in water. Dat voorkomt dat ze vlam vatten op de barbecue.
- Maak ondertussen het balsamico-glazuur. Meng daarvoor de balsamico-azijn, knoflook en Dijon-mosterd in een steelpannetje en verwarm op medium vuur. Zodra het gaat bubbelen, laat je het vijf minuten zachtjes inkoken tot een mooi, dik glazuur.
- Snijd de groenten, als je dat nog niet had gedaan. De courgette kun je in lange linten schaven en opvouwen, of gewoon in dikke plakjes snijden. Hussel de groenten in een kom met wat olie en zout en peper. Rijg de groenten daarna aan de spiesjes.
- Als je barbecue op temperatuur is, leg je de groentespiesen erop. Draai ze na twee minuten om en laat ze nog eens twee minuten grillen.
- Zorg dat de spiesen niet te hard gaan: leg ze op het gedeelte van je bbq waar de temperatuur lager is. Bestrijk de spiesjes met het balsamico-glazuur en draai ze na een minuutje om. Dit herhaal je net zolang tot de groenten gaar zijn.
- Bestrijk de groentespiesjes voor het opdienen nog één keer met het glazuur en leg wat blaadjes basilicum over de tomaatjes.
Meer groente op de bbq:
- Spicy bloemkool van de bbq à la Julius Jaspers
- 8x stoere groente voor op de barbecue (doei groentespiesjes en maiskolven!)
- ‘Jerk’ knolselderij met sambal en limoenaioli van de barbecue (moet je proeven)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FNancy-van-Batenburg1692-kopie.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2017%2F06%2F0_groentespiesjes_bbq.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2017%2F06%2F1_groentespiesjes_bbq.jpg)