‘Jerk’-knolselderij met sambal en limoenaioli van de barbecue

Gloeiend Groen, dat klinkt niet alleen heerlijk, het ís ook gewoon heerlijk! Dit boek is het resultaat van Welmoed Bezoens creatieve geest in de vorm van 90 fijne barbecuerecepten. In die recepten strijken groenten met alle eer: van aubergine met misoglazuur tot radicchio met burrata,… Bye bye droge kaasburger en gegrilde portobello: dit is veggie barbecuen 2.0. Wij mochten alvast een tipje van de sluier oplichten met dit recept voor ‘jerk’-knolselderij met sambal en limoenaioli.

Je hebt van die kookboeken waarvan je het liefst elk recept wil proeven (en wel on-middel-lijk!), en daar is Gloeiend Groen er één van. Eerder deelden we al het recept voor de tomaat met gebarbecuede feta, dit keer selecteerden we een iets minder bekend gerecht: ‘jerk’-knolselderij met sambal en limoenaioli.

Jerk verwijst naar een Jamaicaans kruidenmengsel uit het Caraïbische gebied. Traditioneel werd de kruidenmix vooral gebruikt om vlees (en dan voornamelijk jerk chicken) mee te marineren en te roosteren op speciaal Pimento-hout (wat zorgt voor een rokerige smaak). Toch zijn ook groenten als knolselderij prima kandidaten voor deze Jamaicaanse receptuur, bewijst Welmoed.

Welmoed: “Dit recept heeft misschien een lange ingrediëntenlijst, maar dat betekent niet dat het moeilijk is. Het enige wat je hoeft te doen is de marinade te maken en te wachten. Je kunt ook ‘burgers’ snijden van de knolselderij en een burger maken. Alleen nog een hamburger-broodje erbij en klaar is Kees.”

Jerk knolselderij met sambal en limoenaioli 2

Zo maak je de ‘Jerk’-knolselderij

Maak de marinade voor de knolselderij door in een vijzel of met een staafmixer de ui, knoflook, gember, tijm, chilipeper en specerijen te mengen. Stamp of pureer tot een grove pasta. Voeg de honing, sojasaus en het zeezout toe en meng goed.

Leg 3 vellen aluminiumfolie over elkaar heen die groot genoeg zijn om de knolselderij in te pakken. Leg de knolselderij op de folie en bedek hem vol­ledig met de marinade. Schenk de olijfolie erover en vouw de aluminiumfolie eromheen.

Leg het pakket op de barbecue en rooster de knolselderij afgedekt circa 1½ uur. Test met een mes of de knolselderij gaar is. Als je nog weerstand voelt vouw je het pakket weer dicht en rooster je nog 30 minuten langer.

Maak ondertussen de sambal door met een vijzel of staafmixer de chilipeper te stampen of pureren met de paprika, rode ui en koriander. Breng op smaak met zout.

Meng voor de limoen-aioli in een kom de mayonaise, zure room, de rasp en het sap van de limoen en de knoflook. Voeg extra limoensap toe als je de saus frisser wilt hebben.

Snijd de gare knolselderij in plakken en serveer met de sam­bal, limoen-aioli en ­augurken.

Bestrooi vlak voor het serveren met de gebakken uitjes.

Gloeiend Groen: vegetarische barbecue recepten

Gloeiend Groen – bbq’en met groenten – van Welmoed Bezoen ligt nú in de boekhandel voor € 22,50 euro. 

Wat eten we vandaag?

Ontvang dagelijks de lekkerste recepten in je inbox

Reageer op artikel:
‘Jerk’-knolselderij met sambal en limoenaioli van de barbecue
Sluiten