Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 16 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: baba ganoush van courgette (met hazelnoot en citroen)

Baba ganoush kennen we als die goddelijke dip gemaakt van gerookte aubergines. En hoewel die érg lekker is, vinden wij het altijd leuk om varianten te bedenken op klassiekers. Met die gedachte in het achterhoofd verruilden we de aubergines voor courgette. Want dikke kans dat je zo aan het eind van de zomer nog een stapeltje courgettes hebt liggen. Wij presenteren: baba ganoush van courgette met geroosterde hazelnoot en citroenrasp: een heerlijke dip.

Wij serveren er hier driehoekjes van flatbread bij zodat de baba ganoush van courgette meteen op tafel kan als borrelhapje. Maar ook bij een couscoussalade of in een met vlees gevuld pitabroodje zal de dip alleen maar voor extra liefde zorgen. Dat beloven we je!

Baba ganoush met courgette
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Baba ganoush van courgette

Verwarm de oven op de grillstand. Leg de drie courgettes op een rooster en schuif deze in het midden van de oven (de courgettes kunnen een beetje van hun vocht verliezen tijdens dit proces, dus om geen vlekken te maken kun je een ovenschaal onder de rooster leggen om die vocht op te vangen).

Leg ze 45 minuten onder de grill. Als het goed is, zijn de bovenkanten nu zwart gekleurd. Draai de courgettes nu om zodat ze met hun groene kant naar boven liggen en grill nog eens een half uur.

Het is de bedoeling dat de courgettes volledig zwartgeblakerd zijn. Check de oven daarom regelmatig (bijvoorbeeld om het kwartier) en draai de courgettes met een klem om zodat ze steeds met hun groenste punt naar boven komen te liggen. Wij hadden zo’n 1,5 uur nodig voordat de courgettes volledig zwart waren, maar afhankelijk van je oven kan dit wat meer of minder zijn.

Zet een vergiet klaar in de gootsteen en schep de courgettes daar voorzichtig in. Laat afkoelen totdat je de courgettes met je handen kunt aanraken.

Pel nu (eventueel met behulp van een scherp mesje) de zwarte bladeren van het vruchtvlees en bewaar het vruchtvlees in het vergiet. De zwarte schil doe je weg.

Laat ze in het vergiet een tijd uitlekken zodat het meeste vocht uit de courgettes is verdwenen. Dit proces kun je eventueel versnellen door het vocht met (schone) handen uit de groenten te duwen.

Voeg nu de inhoud van het vergiet in een blender en voeg er ook de tahin, de knoflook, het gerookt zeezout, de citroenrasp en de peterselie aan toe. Blend tot een egale massa.

Stort de massa uit in een schaaltje en werk af met een scheutje olijfolie, de geroosterde hazelnoten en nog wat extra citroenrasp.

Maak een apart schaaltje met geitenyoghurt, za’atar en citroenrasp en serveer met de stukjes flatbread. Dippen maar!

Meer recepten met courgette?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.