Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Kooktips 17 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

Met deze 6 tips maak jij zelf perfecte falafel

Vind je falafel maar droog en smaakloos is? Dan heb je nog nooit écht goede gegeten, geloof ons. Gelukkig kun je best zelf perfecte falafel maken! Vergt wat oefening, maar dan heb je ook wat. En het goede nieuws is dat wij dé tips voor je hebben om zelfs de grootste kikkererwtenhater te bekeren – of je dat nu zelf bent of niet.

1. Gebruik altijd gedroogde kikkererwten

Het is een beetje een omgekeerde logica, maar falafel is beter als je ‘m maakt van geweekte droge kikkererwten. Kikkererwten uit blik verliezen veel van hun binding, dus door gedroogde kikkererwten te gebruiken krijgen je falafelballetjes een betere textuur.

Doe de peulvruchten in een grote kom en laat ze een nacht weken in water. Giet ze de volgende dag af en stop ze samen met de andere ingrediënten in de keukenmachine. Als het deeg nog steeds niet genoeg samenhangt, kun je eventueel een ei gebruiken. Gebruik zeker geen bloem, dat maakt je falafel droog en smaakloos.

Afbeelding van perfecte falafel op een pita

2. Kruiden, kruiden, kruiden

Kikkererwten zijn niet de grootste smaakbommen, dus houd je vooral niet in tijdens het kruiden! Gebruik veel peper en zout, maar ook bijvoorbeeld knoflookpoeder, koriander, chili, paprikapoeder, komijn of zelfs kaneel. Ook verse kruiden doen het goed in falafel; verse koriander of peterselie geeft de balletjes zelfs ook een leuke kleur.

3. Sesam-alles

De smaak van sesam maakt falafel tien keer beter. Doe dus een lepel sesamolie bij in je mix, voeg wat losse zaadjes toe of probeer wat tahin. Je kunt ongebakken balletjes ook een extra knapperig korstje geven door ze door de sesamzaadjes te rollen. Ziet er wederom heel vrolijk uit!

4. Niet te groot (en niet te klein)

Hoe meer falafel, hoe beter – maar dat geldt niet voor de grootte. Als de balletjes te groot zijn is de kans namelijk groter dat ze uit elkaar vallen en kan de binnenkant rauw blijven bij het bakken of frituren. 30 gram is het ideale gewicht per balletje.

Afbeelding van perfecte falafel in salade

5. Laat het rusten

Het is belangrijk je falafel even de tijd te geven om te rusten in de koelkast voor je ze bakt is frituurt. Maar dek ze niet af – het is beter als de buitenkant van de falafel een beetje uitdroogt. Zo weet je zeker dat de balletjes heel blijven tijdens het bakken. Nog een extra tip: je kunt de rauwe balletjes perfect invriezen voor een volgende maaltijd als je het te veel vindt.

6. Hoe meer vet, hoe meer vreugd

Je kunt falafel op verschillende manieren bakken: in de oven, in een pan of in de frituur. Maar zoals in veel gevallen geldt, worden ze op de laatste manier wel het lekkerst! Krokant, sappig, gaar en goudbruin: dat is het meer dan waard om je gezonde voornemens even voor opzij te zetten.

Lekkere recepten met falafel:

Ambiance

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.