Culy
Culy Inspiratie 12 oktober 2014

Wat is amandelboter en hoe maak je het zelf?

Op de Culy-redactie zijn we dol op amandelboter: het hippe zusje van de oude vertrouwde pindakaas. Heerlijk op toast én ook nog eens heel voedzaam. Heb jij al een potje in huis?

Amandelboter is voor van alles te gebruiken: gewoon op een boterham of crackertje of lekker als dipsaus of spread – op bananenbrood, bijvoorbeeld. Maar ook in een smoothie of homemade havermout dadelreep laat een lepel van deze notenboter zich goed verwerken.

Onthoud: mocht je in een recept pindakaas op de ingrediëntenlijst tegenkomen, dan kan je het eigenlijk altijd wel vervangen door amandelboter. De smaak is namelijk vergelijkbaar, maar amandelboter is nét iets subtieler en zachter.

We kopen het bij de natuurwinkel, biologische supermarkt of online. Amandelboter wordt – normaal gesproken – gemaakt van uitsluitend amandelen. Je kan het daarom ook heel makkelijk zelf maken. Hierbij het recept!

Amandelboter stock

Recept
Ingrediënten vind je rechts bovenin op deze pagina (onderin in de mobiele versie).

Doe een gewenste hoeveelheid ongezouten amandelen (bv. 450 gram voor een potje) in een keukenmachine en laat de machine draaien. Indien nodig zet je de machine tussendoor stil, en duw je het mengsel met een spatel langs de kanten terug naar beneden.

De amandelboter is klaar zodra er een dik en relatief glad mengsel ontstaat. Dit kan zeker 15 minuten of langer duren! Als je denkt dat de consistentie nooit mooi glad wordt, heb dan geduld en laat de machine gewoon doordraaien. Op een gegeven moment krijg je een gladde pindakaas-structuur.

Doe de amandelboter in een goed schoon (glazen) potje, sluit af en bewaar in de koelkast. Daar blijft homemade amandelboter zo’n 2 weken goed.

Tip: je kunt allerlei smaakmakers toevoegen op het einde van het blenden: bijvoorbeeld zeezout, ahornsiroop, kaneel of vanille-extract.

8590285374_946ff7a150_z
Bron: Flickr

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Wat is amandelboter en hoe maak je het zelf?
Sluiten