Redactie
Redactie Inspiratie 12 okt 2014
Leestijd: 1 minuut

Zelf amandelboter/amandelpasta maken

Op de Culy-redactie zijn we dol op amandelboter of amandelpasta: het hippe zusje van de oude vertrouwde pindakaas. Heerlijk op toast én ook nog eens heel voedzaam. Heb jij al een potje in huis?

Amandelboter is voor van alles te gebruiken: gewoon op een boterham of crackertje of lekker als dipsaus of spread – op bananenbrood, bijvoorbeeld. Maar ook in een smoothie, bij havermout of homemade havermout dadelreep laat een lepel van deze amandelpasta zich goed verwerken.

Onthoud: mocht je in een recept pindakaas op de ingrediëntenlijst tegenkomen, dan kan je het eigenlijk altijd wel vervangen door amandelpasta. De smaak is namelijk vergelijkbaar, maar amandelboter is nét iets subtieler en zachter.

We kopen het bij de natuurwinkel, biologische supermarkt of online. Amandelpasta wordt – normaal gesproken – gemaakt van uitsluitend amandelen. Je kan amandelpasta daarom ook heel makkelijk zelf maken. Hierbij het recept voor amandelboter.

Amandelpasta maken

Doe een gewenste hoeveelheid ongezouten amandelen (bv. 450 gram voor een potje) in een keukenmachine en laat de machine draaien. Indien nodig zet je de machine tussendoor stil, en duw je het mengsel met een spatel langs de kanten terug naar beneden.

De amandelboter is klaar zodra er een dik en relatief glad mengsel ontstaat. Dit kan zeker 15 minuten of langer duren! Als je denkt dat de consistentie nooit mooi glad wordt, heb dan geduld en laat de machine gewoon doordraaien. Op een gegeven moment krijg je een gladde pindakaas-structuur.

Doe de amandelboter in een goed schoon (glazen) potje, sluit af en bewaar in de koelkast. Daar blijft homemade amandelboter zo’n 2 weken goed.

Tip: je kunt allerlei smaakmakers toevoegen op het einde van het blenden: bijvoorbeeld zeezout, ahornsiroop, kaneel of vanille-extract.

Culy Homemade: pindakaaskoekjes met stukjes chocolade

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.