Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 23 jan 2017
Leestijd: 2 minuten

Zelf stroopwafels (en stroop!) maken

Je kunt geen markt voorbijlopen zonder met gekrulde neusvleugels op die goddelijk ruikende stroopwafelkraam af te rennen. Nóg leuker: met het boek De wereld van de stroopwafel leer je hoe je stroopwafels thuis kunt bakken, in allerlei variaties.

Zelf stroopwafels maken is niet moeilijk met een goed basisrecept voor stroop én voor de koekjes. Let op: je hebt wel een wafelijzer nodig voor het bakken van de wafels. Hieronder stap voor stap hoe je ze maakt.

Zo maak je de stroop voor stroopwafels

Smelt de stroop, boter en basterdsuiker in een pannetje totdat de suiker helemaal is opgelost. Laat het vocht er wat uitkoken zodat de stroop dikker wordt.

Voeg het zout en de kaneelpoeder toe en roer goed. Laat de stroop afkoelen totdat deze lauwwarm is. Let op: kokende stroop is wel 170 graden heet. Proef dus nooit, maar laat eerst afkoelen. Als de stroop te hard geworden is om makkelijk op de wafels of koeken te smeren, verwarm dan voorzichtig tot de goede dikte.

Houd je van vanillesmaak, dan kun je de basterdsuiker een aantal weken met een paar vanillestokjes in een goed gesloten pot bewaren voordat je deze verwerkt in de stroop. De suiker neemt dan het vanillearoma aan.

Tip: wil je dat de stroop er lichter uitziet en meer een karamelsmaak heeft, gebruik dan zogenaamde blanke stroop in plaats van de donkere keukenstroop.

zelf stroopwafels maken

Zo maak je de stroopwafels

Smelt de boter, meng met de basterdsuiker, het zout, het ei en de melk.

Meng de bloem met bakpoeder, kaneel en zout en meng door de botermix tot een glad deeg ontstaat. Niet te lang kneden. Laat het deeg in een kom afgedekt 1 uur rusten bij kamertemperatuur.

Vorm van het deeg balletjes van circa 30 gram (voor een grote wafel) of 15 gram (voor een kleine wafel) en leg ze op een schaal of bakplaat. Vet een wafelijzer in met een beetje boter en bak de balletjes tot goudbruine wafels (zo’n 2 minuten). Steek een rondje uit met de uitsteker. Bewaar de snippers in een bakje. Als je ze niet uitsteekt, zien de wafels er wat ambachtelijker uit.

Snijd de wafels zo snel mogelijk na het bakken horizontaal doormidden. Bestrijk één kant met de stroop, leg ze weer op elkaar en druk voorzichtig aan.

Het is even uitproberen hoeveel stroop je nodig hebt. Neem je te weinig, dan worden de wafels te droog. Neem je te veel, dan loopt de stroop eruit.

streeklekkernijen streeklekkernij Nederlandse snacks

De wereld van de stroopwafel is nu te koop voor €17,95. Fotografie: Neeltje Kleijn

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.