Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 3 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: adobo met varkensvlees en ananas

Adobo is een populair gerecht uit de Filipijnen waarbij vlees wordt gestoofd in een saus van azijn, sojasaus, knoflook en laurier. Er bestaan duizend en één variaties op het gerecht, maar wij gaan hier voor een versie met varkensvlees en ananas. Een zuurtje, een zoetje, een zoutje: de smaken zijn perféct in balans. De smaken van de adobo hebben daarnaast ook iets ultiem tropisch.

Gemberbiertje erbij en hop: je waant je spontaan in een Zuiders oord.

Adobo met varkensvlees en ananas
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Adobo met varkensvlees en ananas

Schil de ananas en snijd de harde stukken weg. Snijd de helft van het vruchtvlees in hapklare blokjes en zet apart. Snijd de andere helft in nog kleinere stukjes en schep ze in een steelpannetje. Stoof de stukjes ananas met een laagje water gedurende 15 minuten op een laag vuurtje, of tot bijna al het vocht is verdampt. Blend de gestoofde ananas in een blender (of met de staafmixer) tot een zachte puree en zet apart.

Verhit 2 eetlepels plantaardige olie in een braadpan op medium-hoog vuur. Kruid de stukjes varkensvlees met zout en peper. Bak het vlees goudbruin in de pan. Doe dit in twee porties om te vermijden dat er teveel vlees tegelijk in je pan ligt. Schep het gare vlees uit de pan en zet apart.

Draai het vuur lager en voeg de ui en knoflook toe aan de braadpan. Laat 5 minuten op een laag vuurtje bakken, tot de uien zacht zijn. Voeg nu het varkensvlees en de ananaspuree toe aan de pan. Voeg er de rijstazijn, sojasaus, vissaus, zwarte peper, laurierblaadjes en 175 ml water aan toe. Laat de adobo zachtjes pruttelen en zet dan het deksel op de pan. Draai het vuur naar de laagste stand en laat 45 à 50 minuten koken, tot het varkensvlees heel mals is.

Verwarm intussen 2 theelepels plantaardige olie in een andere pan op medium vuur en bak de overgebleven stukjes ananas tot ze een goudbruin kleurtje krijgen. Zet apart wanneer ze klaar zijn.

Vis de laurierblaadjes eruit en serveer de adobo met rijst, de stukjes ananas en een beetje bosui.

Adobo met varkensvlees en ananas
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Meer tropische gerechten?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.