Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Culinair nieuws 18 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Yamazato* en Ciel Bleu** serveren samen een omakase diner van 16 gangen

Liefhebbers van Japans eten weten allang dat ze bij Yamazato* in het Okura Hotel in Amsterdam moeten zijn. Het restaurant viert dit jaar zijn 50-jarig jubileum en pakt uit door samen te werken met dat andere sterrenrestaurant onder het dak van het Okura: Ciel Bleu**. Samen serveren ze een bijzonder omakase diner dat zestien goddelijke gangen telt.

Bijzonder feitje: Yamazato* is het eerste authentieke Japanse restaurant in Europa dat een Michelinster heeft ontvangen. Dit jaar bestaat het al 50 jaar, net als het hotel waarin het huist.

Yamazato en Ciel Bleu

Dat was voor chef Masanori Tomikawa een mooie gelegenheid om de samenwerking op te zoeken met zijn collega Arjan Speelman van Ciel Bleu**. Voor het eerst in de geschiedenis zullen ze samen een menu creëeren, waarmee ze ons 16 gangen beloven “die met uiterste precisie op elkaar zijn afgestemd om te verrassen met een ongeëvenaarde smaakbeleving”. Klinkt als iets wat we niet willen missen!

Bijzonder is dat de chefs Japanse en Westerse haute cuisine zullen verenigen in een menu. Daarbij wordt zowel wijn als sake geschonken. De chefs zullen alle gasten hoogstpersoonlijk verwelkomen en je schuift aan de sushibar van Yamazato voor de omakase-experience (oftewel: de Japanse versie van een chef’s menu).

Zestien gangen, zestien gasten

En reken maar dat dat een hot seat is: per avond is er slechts plaats voor zestien gasten. Maar zo’n unieke samenwerking komt natuurlijk maar zelden voorbij.

Of, zoals chef Speelman van Ciel Bleu verwoordt: “Heel bijzonder is het om samen met Tomikawa te werken. Met Yamazato heeft hij in Nederland geschiedenis geschreven. Yamazato is zelfs als enige Japanse restaurant in Europa bekroond met een Michelinster. Tel daar de twee Michelinsterren van Ciel Bleu bij op en stel je voor hoe onvergetelijk de jubileumavonden zijn.”

Voor chef Tomikawa is de samenwerking bovendien een manier om zijn gasten te bedanken en iets unieks te laten ervaren.

“We bestaan omdat onze gasten onze culinaire creaties op waarde weten te schatten. Dat is niet altijd vanzelfsprekend geweest. De authentieke Japanse keuken was 50 jaar geleden nog relatief onbekend in Nederland. Ik vind het een voorrecht dat ik aan die wieg heb gestaan en dat de Japanse keuken rijkelijk is omarmd. Gasten zijn al zo bekend met het Oosterse smakenpalet, dat we ze met dit verrassingsmenu uitdagen door een unieke combinatie met Ciel Bleu te laten beleven.” – Chef Tomikawa van Yamazoto*

Het omakase diner van Yamazato en Ciel Bleu is tussen 3 en 19 maart te proeven in Hotel Okura in Amsterdam. Reserveren kan online

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.