Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Culinair nieuws 18 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Netflix-tip: Sergio over de grens (reis-kookprogramma met Sergio Herman!)

Van nieuwe kookprogramma’s worden wij op de Culy-redactie natuurlijk enorm blij. Is het niet om zelf inspiratie op te doen, dan is het wel om gewoon weg te zwijmelen bij al het heerlijks dat erin voorbij komt. Wij konden ons geluk dan ook niet op toen we op Netflix Sergio over de grens zagen staan. Sergio Herman, verschillende landen, verschillende gasten en uiteraard véél eten: een top combinatie.

Sergio Herman over de grens

Je kent Sergio Herman waarschijnlijk wel van zijn fantastische restaurants Le Pristine in Antwerpen, Pure C in Cadzand, Blueness (Cadzand en Antwerpen) en de verschillende Frites Ateliers door Vlaanderen en Nederland. Dat de chef goed kan koken, hoeven we je dan ook niet te vertellen. En daarom vond Sergio het vast tijd voor iets nieuws: een programma op Netflix.

Sergio over de grens staat helemaal in het teken van eten, drinken en gezelligheid. Wekelijks (al staan alle afleveringen inmiddels online) vertrekt chef Herman met een gast naar een bijzonder oord waar ze de lokale specialiteiten ontdekken en er uiteraard van wordt gesmuld.

Kijktip: ‘Sergio en Axel: Van de Kaart’ doet wonderen voor je humeur

Onoverbodige ondertiteling

In de eerste aflevering vertrekt Sergio naar Griekenland. Aan zijn zijde niemand minder dan de Nederlandse Anna Drijver. Dit is dan ook direct zijn enige Nederlandse gast dit seizoen. Verder zijn onder meer Jeroen Meus van Dagelijkse Kost en Kürt Rogiers te gast.

Tip: ben je niet thuis in de Vlaamse accenten, zet je ondertiteling dan aan bij ‘t programma. De dialecten gaan van plat Zeeuws naar West Vlaams dus af en toe ist aht lastih te volhen. 

De charmes van een chef

De afleveringen van het programma (acht in totaal) spelen zich af op allerlei verschillende plekken. Verschillende weersomstandigheden, de culturele verschillen en de charmes van de gasten maken iedere aflevering dus weer anders. Het enige wat steady blijft, zijn de kookskills en de charmes van de chef zelf. Het Zeeuwse accent, de zwarte zonnebril en net te grote korte broek maken dat Sergio over de grens kan rekenen op veel bijzondere ontmoetingen.

Zo raast hij in Marokko onder de specerijenkramen door op zoek naar echte saffraan. Op Griekenland ontmoet hij een bijzondere imker en filodeeg-maker en op Texel gaat hij langs bij een kaasboer (die kaas maakt van de mest van zijn schapen).

Culinaire hoogstandjes in Sergio over de grens

Keer op keer schotelt de chef zijn gasten een heerlijk ‘afscheidsmaaltje’ voor. Uiteraard met ingrediënten die ze de dagen ervoor geproefd hebben. Op de reisjes komt Sergio ook langs verschillende adresjes waarvan hij naar eigen zeggen de producten gaat gebruiken in zijn restaurants. Zo sluit hij een deal bij Tomasu, de Nederlandse sojasaus-boeren en mag hij zijn naam op een vat gefermenteerde sojabonen schrijven. “Want dan is het van jou”, vertelt de maker.

Al met al is Sergio over de grens een aardig nieuw Nederlands programma over eten over de grens. Gepresenteerd met de charmes van de Zeeuw “kijkt het lekker weg” én kun je er uiteraard culinaire inspiratie uit opdoen voor je eigen maaltjes. Een win-win terwijl jij lekker op de bank zit.

De acht afleveringen van Sergio over de grens zijn nu te bekijken via Netflix.

Bij restaurant Noor* (net open, nu al een ster) eten studenten met 50% korting

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.