Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Culinair nieuws 7 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

De ronde croissant-hype est arrivé in Amsterdam (bij Rise Bakery)

Rozen zijn rood, viooltjes zijn blauw en croissants zijn maanvormig… toch? Niet dus, want croissantbakkers namen de iconische vorm van de bladerdeegbeauty de afgelopen tijd lekker op de schop. In New York ging een ronde croissant viraal die The Suprême heet en de hype is nu ook officieel gearriveerd in onze hoofdstad.

Het is natuurlijk die halve maan die croissants hun iconische uiterlijk geeft, maar bakkers hebben daar de afgelopen jaren best wel eens van afgeweken. Zo was er eerder ook een patissier in San Francisco die het nieuws haalde met vierkante croissants.

De ronde croissant

Het is echter bakkerij Lafayette in New York die verantwoordelijk is voor de ronde croissant-hype. Deze Franse bakkerij met grand café wordt gerund door Andrew Carmellini: een Amerikaanse chefkok en restauranthouder die zo’n vijftien horecazaken bestiert.

De croissantcreatie van Lafayette – die dus The Suprême heet – bestaat uit een croissant die lijkt op een dikke frisbee. Hij is gevuld met room in een smaakje (van pistache tot aan yuzu-kokos-mojito) en wordt aan de bovenkant overgoten met glazuur. Dat lijkt ons allemachtig machtig, maar de wereld loopt ermee weg. Want de gemiddelde wachttijd voor deze croissant? Reken zeker op een uur in de rij.

Ronde croissant van Lafayette in NY (The Supreme)
Bron: Cristopher Popovici / Unsplash

Ronde croissants in Amsterdam

En zoals dat vaak gaat met grote hypes, is ook deze weer in een mum van tijd overgewaaid naar ons land. Onze croissantspionnen hebben de ronde croissant namelijk gespot bij Rise Bakery in Amsterdam, aan de Albert Cuypstraat 208H. De Franse bakkerij bakt baguettes, zuurdesem en andere broden op basis van langzame fermentatie. Dat levert volgens de bakkers meer smaak en een betere spijsvertering op.

Bij Rise Bakery experimenteerden ze eind 2022 al met zo’n exemplaar, gevuld met dulce de leche en glazuur van witte chocolade met rozemarijn. Spijt dat je die hebt gemist? Er is goed nieuws: sinds januari van dit jaar zijn de zoete broodjes namelijk gewoon dagelijks te verkrijgen bij de bakkerij. Zelf noemen ze hun croissants trouwens “wheels” en ze zijn er met vullingen als mango, Nutella of eerder genoemde dulce de leche.

Zelf maken?

Overigens troffen wij ook een dappere thuisbakker aan op YouTube die zich waagde aan de ronde croissants. Denise Castagno noemt het een ‘rolled croissant’ en doet in onderstaande video voor hoe je thuis zo’n creatie maakt. Dat kan dus ook met kant-en-klaar croissantdeeg, als je het dan maar in lange stroken van 4 centimeter breed snijdt. Een leuk weekendproject, maar wij gaan toch maar gauw even langs bij Rise Bakery…

Meer over de laatste food trends:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.