Emmo de Bie
Emmo de Bie Culinair nieuws 1 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Beyond Meat lanceert nu een vegan steak: de Beyond Steak

Vleesvervangers hebben de laatste paar jaren een enorme transformatie ondergaan. Vroeger kreeg je al snel een groenteburger of bloemkoolsteak, terwijl de rest van de tafel allemaal aan de hamburgers en biefstukken zat. Maar de laatste tijd zijn er vleesvervangers op de markt gekomen die wel erg dicht in de buurt van het originele vleesproduct komen. Sinds vorige week is er een nieuwe speler op de markt: de vegan steak van Beyond Meat. Precies op tijd voor de internationale veganisten dag.

Oké, we moeten maar wel meteen open kaart spelen: de Beyond Steak is geen grote biefstuk, denk eerder aan biefstukpuntjes. Dus verwacht niet grote plantaardige biefstukken á la Loetje. Daarnaast is de Beyond Steak momenteel alleen verkrijgbaar in de VS. Maar gezien het succes van de andere producten van Beyond Meat is het aannemelijk dat deze vleesvervanger ook naar Nederland komt.

Plantaardige Biefstuk Bali bij Loetje
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Geur, smaak, textuur

De uitdaging in het maken van een vervanger voor biefstuk zit ‘m vooral in de textuur. Het namaken van burgers, gehakt of worstjes is niet zo lastig, omdat het om een “losse” structuur gaat. Maar is het Beyond Meat gelukt om de textuur van een echt stukje rundvlees na te bootsen?

Als we de reacties op onder andere Buzzfeed moeten geloven, lijkt de Beyond Steak in veel opzichten erg op echte biefstuk. Zowel de geur, smaak en textuur zouden erg overeenkomen. Daarnaast is de vleesvervanger in vijf  minuten klaar en krijgt het een echte gekaramelliseerde korst in de pan.

Vleesvervanger Beyond Steak
Bron: Beyond Meat

Wat maak je ermee?

Net als andere bekende vleesvervangers is de Beyond Steak gemaakt van tarwegluten, tuinbooneiwit en kleur- en smaakstoffen. De biefstukpuntjes worden bevroren verkocht, en kunnen ook zo uit de diepvries worden bereid. Maar waar kan je het allemaal voor gebruiken?

Op de website geeft Beyond Meat onder andere recepten voor vegetarische taco’s, een teriyaki bowl en een breakfast burrito. Je kan Beyond Steak eigenlijk wel gebruiken voor alle gerechten waar je normaal biefstukpuntjes voor gebruikt. Wij denken hierbij zelf aan een vegan Thai beef salad.

Wij zijn in ieder geval erg enthousiast geworden. Het is nu maar hopen dat de Beyond Steak binnenkort ook in de Nederlandse schappen te verkrijgen is. Voor nu moeten we het nog even doen met andere vleesvervangers.

Beyond steak teriyaki bowl
Bron: Beyond Meat

Meer over vleesvervangers:

 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.