Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 10 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Skordalia: deze hemelse Griekse knoflookdip wordt jouw nieuwe verslaving

Fluweelzacht, extreem veelzijdig, maar vooral: verslavend lekker. Met het definiëren van het Griekse skordalia kun je alle kanten op. Want is deze mix van knoflook en aardappel – of brood- een dip, een puree, een crème of een saus? Ons maakt het in ieder geval niet uit, zo lang we het maar regelmatig kunnen eten.

Skordalia

De Grieken kunnen met een handjevol ingrediënten veel smaak creëren – kijk maar naar hun dakos – en daar zijn we ze dankbaar voor. Zo ook bij skordalia, waarvan één ingrediënt in ieder geval een steevast onderdeel is: knoflook. Het tweede essentiële ingrediënt hoort in ieder geval zetmeel te bevatten, wat zorgt voor een romige structuur.

Vaak is dit daarom aardappelpuree, soms is het brood. Dit kan aangevuld worden met gemalen noten, olijfolie en zuur in de vorm van citrus of azijn. Het resultaat: een zachte romige substantie, geschikt voor verschillende soorten gerechten én voor verschillende tijdstippen van de dag.

Dippen

Met skordalia wordt bijvoorbeeld graag gedipt in de middag: met pita’s en groenten een goede voor op de borrelplank dus. Liever de traditionele manier? Serveer ‘m dan op kamertemperatuur bij een uitgebreide lunch of Grieks diner.

Zo is het bijvoorbeeld heerlijk in het gezelschap van klassieke (gefrituurde of gegrilde) visgerechten, varken of konijn. In de winter lekker met een Griekse stoof; fris in de zomer met gegrilde makreel.

Zelf aan de slag

Belangrijk: het maken van skordalia wordt door de Grieken tot een kunst verheven. Het is dus niet een kwestie van het mixen van verschillende hoeveelheden op goed geluk, want er is precisie én liefde nodig om dit gerecht naar een hoger niveau te tillen.

Onze collega’s van Bon Appétit hebben de verhoudingen in een recept van skordalia met aardappelpuree en citroen voor je uitgezocht. Neem dat er dus alvast maar even bij.

Varianten

Aangezien we niet vies zijn van een klein beetje variatie bij Culy, kunnen we de veelzijdigheid van skordalia erg waarderen. Met de basis in ons achterhoofd kunnen zijn er ook allerlei variaties te bedenken.

Wij worden bijvoorbeeld ook enthousiast van het recept van deze skordalia versie van edamame en dit verrassende exemplaar met pastinaak, dille, hazelnoten en feta. Welke kun jij nog bedenken?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.