Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Culinair nieuws 3 okt 2018
Leestijd: 3 minuten

Hier eet je misschien wel de állerbeste burger van Amsterdam

Burgerfanaten, luister goed. Want The Confidential Burger die Freddy’s Bar (in Hotel De L’Europe) in Amsterdam nu serveert, is dé hamburger die je moet proeven. Deze exclusieve burger kost € 15,- euro en wordt beschreven als ‘perfectie eenvoudig gedefinieerd door één burger’. Kleine catch: er worden er elke dag maar 10 van geserveerd. Wie het eerst komt, die het eerst (zijn kaken) maalt.

Het werd op mysterieuze wijze aangekondigd: Freddy’s Bar zou een ‘smakelijke sensatie’ presenteren. Op Instagram zagen we foto’s voorbijtrekken van een bord met een cloche eroverheen. Wat spookte Freddy’s in vredesnaam uit?

Op zoek naar de perfecte burger

Gisteravond werd het ons duidelijk: de bijzondere bar, die naast restaurant Bord’Eau* in Hotel De L’Europe huist, heeft een tof nieuw concept. Een héél tof nieuw concept, als je het ons vraagt. Zij presenteren nu The Confidential Burger. Het smakelijke product van 3 burgerfanatics & friends – waaronder de Amsterdamse slager Nice to Meat – die samen jarenlang op zoek zijn gegaan naar de perfecte burger.

Ze trokken de wereld over, op zoek naar het ultieme recept voor de beste burger. Nu, pas 5 jaar later, hebben ze het voor elkaar met The Confidential Burger. Een hele exclusieve burger, die elke avond wordt geserveerd in Freddy’s Bar. Máár: er worden elke dag maar 10 exemplaren van gemaakt. Die worden uitgeserveerd tussen 18:00 en 18:30 uur. Zit je niet om 18:00 uur aan de bar, dan heb je dikke kans dat die burger aan je neus voorbijgaat.

The Confidential Burger: misschien wel de beste burger van Amsterdam

Hoe smaakt The Confidential Burger?

Wij zetten onze tanden in deze burger en waren meteen verrast. Bijzonder is dat deze burger bijna geen toppings bevat: geen sauzen, geen tomaat, geen sla, geen kaas. De augurk – wat trouwens een huisgemaakte dill pickle is, naar Joodse traditie – wordt náást het broodje geserveerd. Deze burger is zó lekker, die heeft geen sauzen nodig. Ook geen kruidenmix trouwens.

Het is fantastisch smakend vlees dat grof is gemalen en dat vervolgens is gebakken op een plancha. Die pure smaak van dat goede vlees, in combinatie met de grove maling en de crispy bits die ontstaan zijn tijdens het bakken (zoals we die kennen van een smash burger), maakt dat deze burger barst van de smaak. De burger die wij krijgen is in het midden nog mooi rare, waardoor ‘ie bijna een crossover met steak tartare vormt. Ontzettend lekker.

Daar komt nog een perfecte burger bun bij kijken trouwens, want de brioche (die van Bakhuys afkomstig is) waarop deze burger wordt geserveerd, is goddelijk. Verder nog opvallend is het plakje gegrilde ui onder de vlees. De burger is geïnspireerd op de Black Label Burger die ze in Minetta Tavern in New York serveren, maar de heren hebben de gekarameliseerde ui die ze daar gebruiken, vervangen door een gegrilde versie. “Veel lekkerder”, zo oordeelden ze.

Bloody Mary bij Freddy's Bar in Amsterdam

En wat drinken we daar dan bij?

Ook een perfecte burger moet zwemmen: we zijn hier in een bar tenslotte. The Confidential Burger is perfect in balans met de Bloody Mary van Freddy’s Bar. Die bevat naast Ketel One vodka en tomatensap o.a. gerookte paprika, Griekse yoghurt en basilicum. Dat maakt ‘m lekker fris.

Ook een goede keuze is de Nix and Kix: een virgin cocktail met komkommer en munt, limoensap, orgeat siroop en kombu extractie. Er is ook een Dutch Martini met zilveruitjesvocht en een bijpassende wijn. En anders doe je gewoon lekker een biertje, altijd goed.

Voor de exclusieve Confidential Burger betaal je € 15,- euro, in combinatie met een Bloody Mary betaal je € 22,- euro. Bestel je er een glas Heineken bij, dan reken je in totaal € 18,- euro af.

Nog meer goddelijke burgers:

The Confidential Burger en een perfect serve

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.