Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Culinair nieuws 17 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Dit zijn de beste (Nederlandse) chefs volgens de Best Chef Awards 2021

Amsterdam stond deze week even stevig in de spotlights bij de beste chefs ter wereld. De Best Chef Awards 2021 werden dit jaar namelijk uitgereikt in onze hoofdstad. En goed nieuws: in de top honderd staan maar liefst tien (!) Nederlandse chefs.

Ooit gehoord van The Best Chef Awards? Het evenement werd opgericht door de Poolse neurowetenschapper en de Italiaanse gastronoom Cristian Gadau en voor het eerst georganiseerd in 2017 in Warschau. Daarna volgden Milaan, Barcelona en een virtuele versie, vanwege de pandemie. En nu dus in Amsterdam.

De beste chefs ter wereld

Waarmee de Best Chef Awards zich onderscheidt van bijvoorbeeld The World’s 50 Best Restaurants, is dat de focus geheel ligt op de chefs. Honderd anonieme professionals stellen eerst een lijst samen met honderd ‘verse gezichten’ uit de food wereld die zij bijvoorbeeld ontdekken tijdens hun reizen. Zij worden gecombineerd met een lijst van de honderd chefs die het voorgaande jaar een nominatie kregen: zo ontstaat een top 200 van genomineerden.

Die 300 mensen samen mogen vervolgens gaan stemmen (10 chefs per persoon) en daar rolt dan de uiteindelijke top 100 met winnaars van de Best Chef Awards uit. Leuk om te weten is dat de stemmen van de chefs zwaarder wegen dan die van de professionals: zij bepalen voor 70% wie van hun vakgenoten het ‘t beste doet.

Wie is Best Chef 2021?

De Spaanse David Muñoz van restaurants DiverXO*** en StreetXO in Madrid heeft dit jaar de titel Beste Chef gekregen. Op de tweede plek eindigde de Zweed Björn Frantzén (o.a. restaurant Frantzén), derde werd de Spanjaard Adonis Luis Aduriz (restaurant Mugaritz).

Daarnaast werden ook tien Nederlandse chefs geëerd: Jonnie Boer (13de), Nick Bril (40ste), Joris Bijdendijk (46ste), Soenil Bahadoer (58ste), Dennis Huwaë (64ste), Syrco Bakker (66ste), Jacob Jan Boerma (67ste), Sidney Schutte (80ste), Jonathan Zandbergen (95ste) en Jan Sobecki (99ste) staan allemaal in de top honderd. Iets om trots op te zijn!

Wij aten dé signature dish van het beste restaurant ter wereld (Mirazur)

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.