Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 13 mei 2017
Leestijd: 6 minuten

11 restaurants in Stockholm waar je fantastisch kunt eten

Stockholm is de perfecte bestemming voor een citytrip. In deze fijne Zweedse stad barst het van de toffe restaurants (of op z’n Zweeds: restauranger). Zoveel zelfs, dat de Culy-redactie moeite had om te kiezen. Het is tóch gelukt: hieronder een lijstje van 11 restaurants in Stockholm waar je fantastisch kunt eten.

B.A.R.

Blasieholmsgatan 4A

Dit visrestaurant is het derde restaurant van chefs Henrik Norström en Peter Johansson, die diverse prijzen binnensleepten voor hun culinaire concepten. Ze runnen ook nog restaurant Lux Dag för Dag, EAT (Aziatisch), gastrobar Penny & Bill en The Bakery, waar je verse broodjes en gebakjes kunt halen. Allemaal de moeite waard om te checken.

Bij B.A.R. draait dus alles om sea food: je wijst aan (op ijs of in het aquarium) welk visje of welke zeevruchten de chef voor je mag bereiden. Hetzelfde geldt voor vlees, groenten en bijgerechten. Het is de perfecte plek om samen met vrienden te genieten van oesters, kreeft, plateaus vol sea food of gewoon een lekkere ceviche.

EAT

Jakobsbergsgatan 15

Restaurang EAT is een broertje van het restaurant hierboven en draait om Chinees eten uit diverse regio’s in China. In het midden van het restaurant bevindt zich de Jade bar, waar ook een toffe cocktailkaart de ronde doet. Verder is het restaurant ingedeeld in twee delen: een bistro en een market.

De bistro is de kern, waar je kunt lunchen en dineren. De market draait om snelle gerechten, zoals noodles en dumplings. De gerechtjes zijn vooral bedoeld om te delen en dat geldt zelfs voor het menu van de chef.

Eet hier handgemaakte (!) noodles met gerookte soja, bosui en geroosterde quinoa, Sichuan rundertartaar met ingemaakte artisjok, pinda’s en porcini-mayonaise en lekkere kimchi-dumplings met shiitake en koriander.

The Flying Elk

Mälartorget 15

The Flying Elk is zo’n restaurant waar de rock ‘n roll in de lucht hangt. Ze serveren hier stoere, maar toch ontzettend verfijnde gerechten, maar zijn ook niet vies van lol. Ze zijn gespecialiseerd in gin en ook de bierkaart is een feest voor de liefhebber. Hun truffelpopcorn en fish & chips hebben inmiddels een schare fans. Of ga voor het tasting menu van chef Björn Frantzén.

Helemaal achterin het restaurant vind je de Back Bar. Daar kun je zonder reservering binnenlopen voor snacks, bar food en toffe gerechten. Je bent gewaarschuwd, ze bouwen hier graag een feestje: “Music is our thing and as the weekend approaches the volume is turned up.”

Omakase Köttslöjd

Yxsmedsgränd 12

Met Omakase wordt de Japanse variant van het chef’s menu bedoeld: je eet wat de chef heeft bedacht, in plaats van à la carte.
Bij Omakasa Köttslöjd gieten ze Noordse ingrediënten in deze Japanse vorm.

Ze staan hier vooral bekend om hun huisgemaakte Zweedse vleesgerechten, zoals tartaar van Côte de boeuf, geserveerd met een scherpe salade en radijs. Of varkenshaas met kwartelei, brandnetels en forelkuit. Naast vlees is er ook veel groente, vis en andere lokale producten.

Rutabaga

Södra Blasieholmshamnen 8 (in het Grand Hôtel)

In het Grand Hôtel in Stockholm heeft chef Matias Dahlgren twee restaurants: Rutabaga en Matbaren.

Bij Rutabaga creëren ze de nieuwe generatie van de lacto-ovo-vegarische cuisine. Dat houdt in: geen vlees en vis, maar wel zuivel en eieren. De gerechtjes die ze hier maken kun je ook delen met je tafelgenoten, voor de gezelligheid. En ook al zit het in een chique hotel verstopt, het is er juist jong, fun en hip. Kijk maar naar de gerechtjes.

Matbaren

Sodra Blasieholmshamnen 6 (in het Grand Hôtel)

Matbaren is het andere restaurant van Matias Dahlgren, ook in het Grand Hôtel in Stockholm. Ze omschrijven zichzelf als een hippe bistro: informeel en van nu. Hier eet je bao’s, sashimi van coquilles met komkommer en mandarijn maar bijvoorbeeld ook Zweedse artisjokken met gerookte amandelen, olijven en venkel.

AG restaurang & bar

Kronobergsgatan 37

Bij AG restaurang & bar is het alsof je dineert in een soort superstijlvolle slagerij. Zodra je binnenstapt, kijk je door een glazen deur in de koelcel, waar vlees hangt te rijpen. Vroeger zat hier een zilverfabriek, vandaar ook die naam: AG is het scheikundig symbool voor zilver.

Ze staan vooral bekend om hun vleesgerechten: van ossenstaart in rode wijn met pappardelle, beenmerg en truffel tot aan speenvarken voor twee personen, met truffelmayonaise en groene salade.

Ook top: ze hebben hun eigen – hippe – doggybags. Immers: dit eten is too good to waste.

restaurant Stockholm
Bron: Restaurang AG

Teatern

Götgatan 132

Hier móet je naartoe: 11 bekende Zweedse chefs en een chef patissier serveren in Teatern (gevestigd in een overdekt winkelcentrum) hun versies van culinair, biologisch en natuurlijk fast food. Een beetje à la de Foodhallen in Amsterdam, maar dan van Zweedse chefs.

Zo vind je hier een kiosk met worsten van niemand minder dan Magnus Nilsson en ramen van Adam Dahlberg en Albin Wessman, maar ook vis, kebab, pizza en nog veel meer.

Bakfickan

Jakobs torg 12

In het piepkleine restaurantje Bakfickan passen slechts 28 derrières tegelijkertijd. Bovendien zit je met z’n allen gezellig aan een bar. Vandaar ook die naam waarschijnlijk: bakfickan is Zweeds voor achterzak.

Fantastisch is dat ze hier de traditionele Zweedse cuisine serveren. Maar dan op niveau en met een boel liefde klaargemaakt. Eet hier bijvoorbeeld een voorgerechtje van maatjesharing met smetana (een soort zure room), rode ui, gebakken ei en gebruinde boter.

En als hoofd: isterband (gerookte Zweedse worst) met kappertjes, appel, biet en aardappelpuree met bieslook. En ja: er zijn dus ook de beroemde Zweedse balletjes…

Nosh and Chow

Norrlandsgatan 24

Het lijkt een poepchique boel, bij Nosh and Chow. Maar ondertussen heerst er een hele relaxte sfeer in dit restaurant. Ook het eten is beslist niet stijf, maar juist los.

Denk aan taco’s met ossenhaas, avocado, tomaat en zure room, vegetarische bibimbap of een huisgemaakte wafel van kikkererwtenmeel met zalmeitjes, zure room, rode ui en limoen. En voor toe: donuts met hazelnoot, chocolade en nougat bijvoorbeeld.

Bakfickan: Djuret

Lilla Nygatan 5 (in het Victory Hotel)

Bij Djuret passen ze hetzelfde principe toe dat we kennen van Guts and Glory: ze serveren hier één dier per keer. “We geloven dat dit de meest duurzame manier is om met een geslacht dier om te gaan; zowel vanuit een biologisch oogpunt als uit respect voor het dier.” Djuret betekent dan ook dier in het Zweeds.

Zo bereiden ze hier Kalfsvlees uit het Zweedse Järinge, skrei uit Noorwegen, en lentekip uit het Zweedse Munka-Ljungby.
Geen vleeseter? Dan is er ook altijd het Meny Gröna: een ‘groen’ menu zonder vlees of vis. Met bijvoorbeeld gebakken ei met truffelroom, gebakken morieljes, witte asperges en daslook. Of gebakken knolselderij met een crème van lenteprei, gebruinde boter en geroosterde amandelen.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.