Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 28 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: vegetarische paté van gepofte knolselderij

Heb je geen idee waar je je gasten nu weer mee moet verrassen tijdens de paasbrunch, zeker qua afdeling vegetarisch? Zoek niet verder. Maak gewoon deze vegetarische paté van gepofte knolselderij. Zó lekker, dat zelfs de doorgewinterde carnivoor hier zielsgelukkig van wordt.

We vonden dit idee bij Earthsprout. Die maken deze vegetarische paté op een supersnelle manier: de knolselderij in blokjes snijden en die ongeveer 5 minuten stomen, tot de blokjes zacht zijn.

Wij zijn voor de iets langere manier gegaan (maar o zo de moeite waard): eerst even gepofte knolselderij maken. Daar hoef je niet zo gek veel voor te doen, het ding moet alleen een flinke tijd in de oven. Denk 1 uur tot 1,5 uur. Maar goed, in die tijd kun je legio vraagstukken oplossen of kledingstukken strijken.

vegetarische paté van knolselderij

Gepofte knolselderij maken

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Snijd de onderkant van de knolselderij. Daarmee doelen we op de lelijkste, meest ruwe kant van de groente. Snijd daarna ook een plakje van de bovenkant. De schil laat je er gewoon aan zitten.

Leg twee banen aluminiumfolie kruislings over elkaar heen en zet de knolselderij in het midden. Leg er een flinke snuf zout bovenop, een laurierblaadje en een dikke klont boter. Verpak de knolselderij goed in het aluminiumfolie en zet ‘m in de voorverwarmde oven. Net zolang tot het vlees mooi zacht is.

Wij gebruikten een flink exemplaar, dat 1,5 uur nodig had. Maar je kunt ook in 45 minuten klaar zijn. Laat de gepofte knolselderij daarna nog even afkoelen in het folie, voordat je ‘m in blokjes snijdt.

Zo maak je deze vegetarische paté

Laat de witte bonen goed uitlekken en meng ze in een keukenmachine (of in een blender) met de knoflook. Doe de gare blokjes knolselderij erbij, samen met de geraspte citroenschil, zwarte peper, zout, nootmuskaat en de ghee of kokosolie.

Laat de machine draaien tot je een wat grovere puree hebt. Hij hoeft beslist niet helemaal glad (liever niet zelfs).

Leg een lang stuk plasticfolie op je werkblad en schep de vegetarische paté erop. Rol het plasticfolie zó op, dat je een worst maakt van de paté. Draai de uiteinden strak dicht.

Haal de paté daarna weer voorzichtig uit de folie en rol door de kruiden. Tip: je kunt de kruiden ook ín het opengemaakte stuk plastic strooien en de worst daarin heen en weer bewegen. Doe daarna wel een vers stukje plasticfolie om de paté, dat helpt om ‘m weer in de vorm van een worst te krijgen.

Leg de opgerolde vegetarische paté een paar uur in de koelkast, om op te stijven. Daarna kun je er plakjes van snijden.

vegetarische paté van knolselderij

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.