Redactie
Redactie Kooktips 17 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Eieren pocheren lukt vanaf nu altijd met deze truc

“Hoe pocheer ik een ei? Het mislukt áltijd!” Die vraag krijgen we geregeld van Culy-lezers. En we feel you – ook wij hebben genoeg eieren om zeep geholpen in een poging tot pocheren. Maar dat is verleden tijd!

De truc van het plastic zakje van vershoudfolie kende je misschien al, maar er is nóg een truc om een ei te pocheren, en je hebt er geen gekke keukentools voor nodig.

De truc: een zeef

Het enige wat je nodig hebt, is een zeef. Wat voor zeef maakt niet uit: een grote bolzeef werkt, maar een klein zeefje, ter grootte van een glas, werkt ook – misschien nog wel beter. We zagen deze tip laatst voorbijkomen bij onze vrienden van Serious Eats, en wat bleek? Heston Blumenthal tipte deze manier van eieren pocheren ook al eens. Dat kan alleen maar goed gaan, dus. In dit artikel leggen we het stap voor stap uit.

Hoe werkt het?

Het belangrijkste aan deze tip is het feit dat je het ei eerst breekt boven een fijne zeef. Al het (te) waterige eiwit zal door de zeef druipen. Wat je overhoudt is stevig eiwit met daarin de dooier. Je kunt het eitje daarna in het water kieperen, maar als je pan groot genoeg is, kun je hem ook met zeef en al in het water laten zakken en hem er voorzichtig uitrollen, zoals ze bij Serious Eats doen.

Stap 1. Neem verse eieren. Hoe verser, hoe beter, want bij verse eieren is het eiwit steviger.

Stap 2. Kook water in een pan. Wij gebruiken altijd een grote, diepe hapjespan, dat werkt toch prettiger dan een hoge kookpan. Het water moet tegen de kook aanblijven, niet keihard borrelen.

Stap 3. Hang het zeefje boven een kommetje of glas en breek je ei voorzichtig in het zeefje. Het te natte, vloeibare eiwit zal door het zeefje lopen, het stevige eiwit zal samen met de dooier in het zeefje blijven liggen. Het natte eiwit dat dus door je zeefje zakt, gooi je dus weg.

Stap 4. Keer langzaam de inhoud van het zeefje (de eidooier en het stevige eiwit) in het water in de pan. Houd twee lepels bij de hand, hiermee kun je voorzichtig het ei een beetje bij ‘vouwen’.

Stap 5. Zet een wekkertje voor ongeveer 3 minuten. Dan is de dooier nog lopend en het eiwit gestold. Wil je een hardere dooier, doe hem dan 4 minuten voor half-zacht en 5 minuten voor bijna hard.

Stap 6. Haal met een schuimspaan of grote lepel voorzichtig de gepocheerde eitjes uit het water en leg op een bord met keukenpapier om een beetje uit te lekken (soms zit er nog wat water aan, en we willen natuurlijk geen natte toast). Klaar is Kees!

7 heerlijke varianten op Eggs Benedict

Meer kookhacks?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.