Redactie
Redactie Inspiratie 21 jan 2013
Leestijd: 2 minuten

Heston Blumenthal’s beste tips voor eieren

In deze aflevering van de tv-show ‘How to cook like Heston’ laat Heston Blumenthal, de kookgod van 3-sterren restaurant The Fat Duck, al zijn tips zien voor eieren.

Hij begint met simpele gekookte eieren, maakt scrambled eggs, gepocheerde eieren, Scotch Eggs (gefrituurde eitjes met een worst-deegkorstje) en zelfs Bacon & Eggs ijs (hee, het is wel Blumenthal, he!).

De beste tips die we in deze aflevering kregen:

Eieren koken
Wil je  perfect zacht gekookte eitjes met goed gestold eiwit en een zachte eidooier? Doe je ei in een pan, laat het water koken, en haal dan de pan (zodra het water net kookt!) van het vuur. Laat de pan 6 minuten naast je fornuis staan en haal dan je eitjes eruit. Perfecto! De reden: door de langzamere garing (in plaats van keihard koken) stolt het eiwit en blijft de dooier zacht.

Schermafbeelding 2012-12-31 om 14.04.55Schermafbeelding 2012-12-31 om 14.04.13

Pocheren
Eitjes pocheren moeilijk? Echt niet. Heston’s truc: doe een bord in de kookpan zodat het ei niet direct in het kokende water zit. Gebruik superverse eieren. Breek het ei op een schuimspaan (met fijne gaatjes) zodat het echte natte eiwit wegloopt. Check het kokende water met een kookthermometer; het water moet 80 graden zijn. Laat wat er nog op de schuimspaan ligt (het stevigere eiwit en uiteraard de dooier) langzaam in het kokende water zakken. Precies 6 minuutjes pocheren en klaar ben je!

Schermafbeelding 2012-12-31 om 14.06.10Schermafbeelding 2012-12-31 om 14.06.41

Mayonaise
Heston maakt z’n mayonaise door 1 eidooier in een kom te doen, met een beetje mosterd. Kloppen met een garde. En dan langzaam olie toevoegen (uiteindelijk 150 ml), in een dun straaltje, terwijl je blijft kloppen met je garde. Drup voor drup hoeft niet, zegt hij. Je kunt wel een liter olie toevoegen voordat het echt gaat scheiden. In een dunne straal dus, en goed blijven kloppen. Uiteindelijk voeg je wat azijn en zout toe en klaar ben je!

Schermafbeelding 2012-12-31 om 14.05.04

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.