Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Kooktips 8 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

Zelf gehakt malen zonder gehaktmolen doe je zo!

Ja, een zelfgemaakte gehaktbal is een stuk lekkerder – want verser en zelf gekruid – dan een voorgevormde uit de supermarkt. Maar wat pas écht lekker is, is helemaal teruggaan naar de basis en ook zelf het gehakt malen. Dat klinkt misschien moeilijk, tijdrovend en vooral overbodig – je kunt toch ook gewoon een bakje gehakt in de winkel kopen? – maar heeft juist een heleboel voordelen.

Hoewel gehakt misschien wel één van de meest gegeten vleessoorten is, weten we namelijk maar weinig van de afkomst. Op ander vlees dat je koopt staat wat er precies in zit, maar gehakt is daar een uitzondering op. Je weet vaak niet eens van wat voor vlees het is gemaakt, laat staan waar dat vlees vandaan komt en of er ook andere, overbodige dingen in zitten.

Als je je eigen gehakt maakt, weet je dat allemaal wel. Je kunt zelf kiezen of je kip, rund, lam of iets anders gebruikt (de mogelijkheden zijn eindeloos!), hoe vet en grof/fijn het vlees moet zijn, en bovendien kun je zelf de kruiden toevoegen. Zo zorg je voor een betere smaak, textuur en vaak ook kwaliteit. Ideaal voor zelfgemaakte hamburgers en steak tartare bijvoorbeeld: gerechten waarbij de textuur van het gehakt een grote rol speelt.

Foto van een smash burger met bacon, avocado en blauwe kaas
Nancy van Batenburg voor Culy

Gehakt malen zonder gehaktmolen

Enige nadeel: wie geen zin heeft om vlees ontzéttend fijn te hakken, wordt normaal geacht een gehaktmolen aan te schaffen, en niet iedereen heeft daar ruimte of geld voor. Toch is een molen helemaal niet zo noodzakelijk als die lijkt –  er blijkt namelijk dat gehakt malen ook gewoon op een andere manier kan.

Ook in deze keukenkwestie blijkt een keukenmachine namelijk het magische antwoord. Echte chefs zullen het vast niet aanraden, maar je kunt het apparaat prima gebruiken om gehakt te malen van welk vlees dan ook. En het is heel makkelijk: snijd je vlees in stukken die de keukenmachine aankan, druk een paar keer op de pulse-knop en klaar is Kees – eh, je gehakt.

Dit vind je vast ook interessant: Eindelijk: met deze truc kun je vlees makkelijk ‘uit elkaar trekken’ (voor je pulled meat)

Gebruik altijd koud vlees

Oké, er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerst is het het beste om koud vlees te gebruiken, omdat het dan in gelijkmatigere stukjes wordt gehakt (dit geldt trouwens ook voor gehakt malen in een gehaktmolen). Je kunt het vlees daarom een halfuur voor je het gaat malen in de vriezer leggen. Ook moet je bedenken in welke grootte de stukjes snijdt die je in de machine doet, en in welke hoeveelheid je dat doet. Dat is afhankelijk van hoe je keukenmachine normaal werkt.

Tot slot is het erg belangrijk om je keukenmachine niet aan te laten staan, maar steeds handmatig op de knop te drukken – anders loop je het risico dat je keukenmachine oververhit raakt. Doe je dat allemaal goed? Dan is dit dé ideale manier om nooit meer smaakloos en onduidelijk gehakt uit de supermarkt te hoeven kopen.

Lekkere recepten met gehakt:

SELF

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.