Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 23 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Wat is beter om mee te bakken: siliconen of rvs bakvormen?

Wie veel bakt, weet als geen ander hoe belangrijk het is om het juiste bakgerei in huis te hebben. We zouden zelfs durven te stellen dat je baksels vallen of staan met de juiste keukentools. Neem nou het geval van bakvormen: het is nuttig om je af te vragen welke (soort) bakvorm het beste is. Siliconen of rvs? Wij pluizen het voor je uit.

Rvs bakvormen

Rvs staat voor roestvrij staal en ken je ongetwijfeld van de typische ronde, donkergrijze springvormen. Het is een klassiek materiaal.

Voordelen van rvs:

 • Goedkoop
 • Eenvoudig schoon te maken
 • Kan amper stuk gaan, zeker de kwalitatievere exemplaren kunnen een leven lang meegaan.
 • De vorm tilt je bakwerk stevig op, waardoor het niet kan inzakken.

Nadelen van rvs:

 • Op rvs komen snel krassen
 • Of een rvs-vorm een antiaanbaklaag bevat of niet, hangt af van het gekozen exemplaar. Zo niet, dan dien je de vorm zelf uitvoerig in te vetten voor gebruik (in tegenstelling tot bij een siliconen vorm), wat meer tijd en vetstof kost.
 • Bevat de bakvorm wel een anti-aanbaklaag? Ga daar met enige voorzichtigheid mee om. Zodra een antiaanbaklaag te veel beschadigd is, kunnen er zwarte schilfers ontstaan die gelinkt worden aan gezondheidsrisico’s. De levensduur van rvs-vormen met een anti-aanbaklaag is om die reden dus beperkter.

Siliconen bakvormen

In tegenstelling tot de harde, rvs bakvormen zijn siliconen bakvormen rubberachtig en flexibel.

Voordelen van siliconen

 • Het grootste voordeel van siliconen ten opzichte van roestvrijstaal is dat je je baksels makkelijk uit de vorm kunt laten ‘ploppen’.
 • Siliconen vormen hoef je (meestal) niet in te vetten vanwege van de anti-aanbak eigenschappen van het materiaal.
 • Siliconen vormen zijn niet te breken en kunnen erg lang mee.
 • Relatief eenvoudig schoon te maken.

4 handige tips voor bakken met siliconen bakvormen

Nadelen van siliconen

 • Bakvormen van siliconen kun je het beste niet gebruiken boven de 200 graden.
 • Voor sommige baksels geven de erg flexibele bakvormen te weinig steun. Je baksels kunnen daardoor makkelijker inzakken of er kunnen sneller scheuren ontstaan. Om die reden kun je baksels in siliconen vormen het beste altijd met twee handen in de oven tillen. De betere siliconen vormen van goede kwaliteit bieden gelukkig wel wat meer steun, wat dit probleem deels opvangt.

Conclusie

Zoals dat gaat met de vergelijking van verschillende materialen, hebben rvs en siliconen beide hun voor- en nadelen. Het is dan ook een kwestie van smaak welke beter is, al zien we bij de meeste professionele bakkers toch een lichte voorkeur voor stevigere materialen als rvs (voornamelijk om het laatst genoemde nadeel van siliconen bakvormen).

Sowieso geldt bij de aankoop van bakmateriaal dat je het beste wat meer geld kunt neertellen voor een kwalitatief exemplaar in plaats van je te laten verleiden door goedkopere opties. Niet alleen gaan ze veel langer mee, ze verkleinen ook de kans dat je baksels mislukken.

Dit is het favoriete keukengerei van de Culy-redactie

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.