Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 11 feb 2021
Leestijd: 4 minuten

Dit is het favoriete keukengerei van de Culy-redactie

Sommige mensen kunnen zich arm kopen aan kleding of spullen voor hun huis, wij hebben dat met keukengerei. De juiste maatbeker van Pyrex, dat mooie setje maatcups (“maar deze zijn in koperkleur! Die hebben we nog niet!”) of de ideale spatel: je hebt er zó veel plezier van als je vaak in de keuken staat. Maar hieronder toch echt onze onbetwiste lievelingetjes waar we áltijd naar grijpen: het favoriete keukengerei van de Culy-redactie.

Het favoriete keukengerei van de Culy-redactie

Om te hakken, te persen of te raspen: onderstaande keuken tools maken ons leven zo veel makkelijker. En dan nu: en garde!

koksmes van Global
Bron: bol.com

Een goed koksmes

We beginnen bij de basis, de steunpilaar van de keukentools: een goed koksmes. Zonder ben je nergens. Ga nou niet lopen aanklooien met een aardappelschilmesje: een goed koksmes is het verlengstukje van je handen. En houd ‘m goed scherp: laat ‘m één keer in de zoveel tijd even slijpen, dat werkt zó veel makkelijker.

Wij kunnen lezen en schrijven met de koksmessen van Global, vooral die met een vlakke onderkant (sommige hebben een bolling), maar voor elke kok is dat weer persoonlijk…

> Een goed koksmes van Global is hier te koop

Favoriete keukengerei: deegschraper
Bron: Bol.com

Deegschraper

Niet alleen handig voor mensen die zich tijdens de pandemie op het bakken van zuurdesem hebben gestort (en dat zijn er nogal wat…), want de deegschraper is ideaal voor zo veel meer dan deeg alleen.

Culy’s Nancy dacht dat ze een beetje gek was, want ze gebruikte ‘m bijvoorbeeld ook om fijngehakte kruiden richting de pan te transporteren of om de werkbank schoon te vegen. Wat blijkt: Jeroen Meus en Alison Roman zijn ook fan van de deegschraper. Alison geeft de hare zelfs een verfbadje, zodat ze ze makkelijk kan terugvinden. Briljant idee.

> Een deegschraper heb je al voor rond de € 5,- euro 

Citruspers / limoenknijper
Bron: Bol.com

Citruspers

Wat is een leven zonder vers limoensap? Een heel saai en kleurloos leven. Koop het liefst zo’n citrusknijper (soms ook wel limoenknijper genoemd) zoals bartenders ook gebruiken om je limoentjes uit te persen: daarmee haal je ongelooflijk veel sap uit een citroen of limoen. Niet alleen voor cocktails, maar bijvoorbeeld ook voor dressings als nuoc cham, lemon curd en wat je maar kunt verzinnen.

> Deze limoenknijper van Bar Professional gaat een leven lang mee en is een echte aanrader. 

Mini spatel (en grote spatel)

Één van Culy’s Nancy’s favoriete keukentools is ook meteen de tuttigste: een mini spateltje van siliconen. En dan ook nog eens uitgevoerd in een vreselijke kleur: knalroze (geweldig voor een trui, wat minder voor een stukje keukengerei). Ze kreeg ‘m ooit cadeau, maar kan niet meer zonder. Door zijn mini formaat is ‘ie namelijk perfect om de vijzel (waar je net pesto in hebt staan maken bijvoorbeeld), de keukenmachine of kommen mee leeg te schrapen, tot op de állerlaatste druppel.

Natuurlijk is een grote siliconenspatel ook een superhandige keukentool. Alleen al voor het roeren van beslag. Le Creuset heeft hele fijne exemplaren.

> Een mini spatel in zwart (wees gerust: dus niet in knalroze) is hier te koop

Microplane rasp
Bron: Bol.com

Microplane

Op het gebied van keukenraspen is er voor ons maar één en dat is de Microplane. Of nou ja, die hebben we dan wel weer in verschillende variaties: grof, fijn, breed en smal. Want de ene is weer fijn voor het raspen van grove chocoladekrullen, de ander is fantastisch voor het raspen van een stukje gember, een teentje knoflook, Parmezaanse kaas of de schil van een citrusvrucht.

Microplanes lijken wel een leven lang mee te gaan en nooit minder scherp te worden. Fantastische keukentool.

> De raspen van Microplane zijn online te koop

Spiraalgarde

Je hebt een ballongarde (zeg maar het prototype garde dat we kunnen uittekenen) en je hebt een spiraalgarde. En juist die laatste vinden wij zo handig. Deze garde heeft een soort ‘platte’ onderkant, waardoor je er zo makkelijk mee in de hoekjes komt. De ballongarde ligt ernaast, maar wij grijpen toch altijd naar de spiraalgarde.

> Hier koop je een spiraalgarde

Last-minute kerstcadeaus voor foodies
Bron: Bijenkorf

Kookpincet

Dit is een bonustrack, want je hebt ‘m niet écht nodig, maar geloof ons als we je zeggen dat je leven als Culy er een stuk leuker op wordt met een keukenpincet.

Chefs gebruiken deze tool vooral voor de garnering van de kleinste elementen: takjes kruiden, cressjes, fijngehakte nootjes, plakjes radijs of komkommer: you name it. Ook ideaal voor het opmaken van al die afhaalmenu’s van restaurants die we nu massaal bestellen.

> Solea by Solinger Keukenpincet, € 15,25 via Bol.com. 

Meer handige keuken tools:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.