Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 15 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Kun je verse gist vervangen door gedroogde gist (en andersom)?

Zo enthousiast als we kunnen worden van een bakrecept, zo ontmoedigd kunnen we ervan raken wanneer een specifiek ingrediënt onvindbaar blijkt te zijn. Dat overkomt ons tegenwoordig vaker met verse gist, dat regelmatig nog verrassend lastig te vinden is. Van gedroogde gist daarentegen puilt onze voorraadkast uit. De logische vraag die daaruit volgt is: kun je het ene simpelweg door het andere vervangen?

Bier in je (pannenkoeken)beslag: waarom dat een goed idee is

Verse en gedroogde gist: het verschil

Verse gist zijn die rechthoekige blokjes die je soms op de versafdeling van grotere of Turkse supermarkten vindt. De textuur is zacht en vochtig en verse gist wordt graag gebruikt door professionele bakkers. Een pakje verse gist kun je ongeveer 14 dagen in de koelkast bewaren.

Bij gedroogde gist gaat het om hetzelfde ingrediënt maar dan gedroogd en in poedervorm. De zakjes die je daarvan koopt zijn vaak handig per 7 gram afgewogen. Toeval is dat niet: in reguliere recepten is 7 meestal het benodigde aantal gram voor 500 gram bloem. Een ander bijkomstig voordeel is dat droge gist eeuwig in je voorraadkast kan blijven staan.

1/3: de magische ratio

Alles goed en wel, maar zijn verse en droge gist nou eigenlijk inwisselbaar? Kortweg: ja. De twee soorten gist hebben beide dezelfde werking en in feite is het vooral een kwestie van waar je zelf het liefst mee werkt. Het enige waar je op moet letten, is dat je van verse en gedroogde gist andere hoeveelheden nodig hebt.

Vraagt je recept om verse gist en heb je dat niet? Deel het aantal benodigde grammen door drie en gebruik dit aantal gram aan gedroogde gist – en omgekeerd natuurlijk. Van gedroogde gist heb je in verhouding dus minder nodig dan van verse gist.

Kortom: bespaar jezelf een hoop stress en zorg dat je standaard een voorraadje droge gist in huis hebt. Al is het maar om deze goddelijke traditionele Deense kaneelbroodjes te maken.

Wat zijn edelgistvlokken en wat je kun je er allemaal mee?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.