Auke Sprangers
Auke Sprangers Kooktips 3 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Geen vanille-extract in huis? Vervang het dan met dit goedkopere ingrediënt

We love vanille. De smaak is delicaat, verslavend lekker en geeft een gelaagdheid aan taarten, toetjes en koekjes zoals geen enkel ander ingrediënt dat kan. Of wel? Wat blijkt: er is wel degelijk een vervanging mogelijk voor vanille-extract en het is nog goedkoper ook. We vertellen je er alles over.

Misschien heb je het zelfs al in huis. Zo niet, haal er dan een, je doet er minimaal een jaar mee namelijk.

Geen vanille-extract in huis? Vervang het dan met dit goedkopere ingrediënt

Les nummer één: verwar vanille-extract niet met het kunstmatige vanille-essence. Extract wordt wel degelijk uit de vanillestok gehaald. Dit vanillestokje is natuurlijk het beste qua kwaliteit en dus smaak, maar is precies om die reden ook het prijzigst in de categorie vanille. In recepten gebruik je het hele stokje om te trekken of kan je het merg (ook wel de zaadjes) uit het stokje gebruiken. Gebruik je alleen het merg? Gooi het stokje nooit weg, maar stop ‘m bijvoorbeeld in de suikerpot.

Vanille-extract

Een stukje betaalbaarder is dus vanille extract: iets dat je zelf kunt maken op deze manier. Maar dat kost tijd, en tel daar bij op dat de boodschappen voorlopig steeds onbetaalbaarder lijken te worden. Oftewel: een betaalbaardere vervanger zou niet slecht uitkomen.

Goedkoper en makkelijker

Dat is precies wat onze culinaire collega’s van Food52 dachten: een reden om op onderzoek uit te gaan. En jawel, er blijkt een vervanger te zijn die naast goedkoper ook nog ‘s makkelijker is om te gebruiken. En met een beetje geluk heb je ‘m zelfs al in de voorraadkast liggen.

Koekjes met drop en cranberry's
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Het ingrediënt

Het extract vervang je namelijk met donkere alcohol, zoals bruine rum, bourbon of brandy. Hoe? Door 1 à 2 keer de aangegeven hoeveelheid vanille extract toe te voegen. Denk aan de vergelijkbare vanillesmaak van cocktails met bruine rum en het hele idee is zo gek nog niet. Onze favoriet is trouwens bruine rum, erg lekker in deze botercake, rabarbercake of sticky toffee pudding.

Nog een optie

Heb je geen bruine rum of aanverwanten in huis? Dan zou je het vanille extract ook kunnen inruilen voor extract van amandel. Halveer hier wel de aanbevolen hoeveelheid: in plaats van 1 theelepel vanille-extract gebruik je dus een halve theelepel. Belangrijke disclaimer: alcohol vervliegt nooit helemaal in baksels, dus eten er kinderen mee of eet je liever geen alcohol, kies dan sowieso voor extract van amandel.

Meer over vanille:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.