Sophie Fleur Jongebloed
Sophie Fleur Jongebloed Kooktips 19 feb 2022
Leestijd: 4 minuten

8 tips voor de beste zelfgemaakte kippensoep

Er zijn tientallen foefjes om een snelle doordeweekse kippensoep in elkaar te draaien, maar niet deze keer. Dit is de lange weg, zonder sluiproutes en olifantenpaden. Niks geen pakjes en zakjes! We nemen lekker lang de tijd voor de allerbeste zelfgemaakte kippensoep. Met deze tips maak je een dampende pan waar je mee kan thuiskomen (kijk oma!), en voor thuis wil blijven. Comfort food op zijn elegantst. 

1. De vogel

Psst, we hebben een geheim voor je: gebruik de hele kip, dat onderscheidt een matige bouillon van een kippenbouillon met verve. Je kan daarvoor het beste een afgeschreven (leg)kip, oftewel een soepkip gebruiken. Maar je kan ook op zoek gaan naar losse onderdelen -het lijkt wel alsof we in de garage staan- zoals nekken, vleugels, organen en eventueel karkassen en botten. Dat heeft twee voordelen want het geeft de kippensoep enerzijds meer smaak én je hoeft niks weg te gooien. 
Een tip die we kregen van Sana Javeri Kadri, oprichtster van het single origin specerijenmerk Diaspora Co. is om doordeweeks al je kippenbotjes te bewaren in een hersluitbaar diepvrieszakje, samen met andere restjes zoals uienschil en venkeltoppen, en om daar op zondag een bouillon van te trekken. Sana voegt daar kurkuma, gember, appelciderazijn, vissaus en gedroogde paddenstoelen aan toe, zodat je na 24 uur overblijft met een ‘really rich, umami, yummy broth’.

2. Verschillende bereidingen

Een tip van Bon Appetit is om de kippenborst en de kippenbout van een hele kip anders te behandelen. De borst moet eerder uit de bouillon worden gehaald zodat het vlees niet uitdroogt, terwijl de kippenbout juist wat langer nodig heeft om mals te worden. In deze video legt Molly Baz het stap-voor-stap uit. 

3. Twee soorten vet in de kippensoep

Volgens Kardea Brown, host van het Amerikaanse programma the Food Network, kan je het beste een combinatie gebruik van boter én olie wanneer je de kip aanbraadt. ‘De twee soorten vet halen echt de smaak omhoog’, zegt Brown. Door boter te gebruiken voeg je een heerlijk rijke smaak toe aan het vlees.
Maar de olie is net zo belangrijk: door het hoge rookpunt zorgt de olie ervoor dat de boter niet verbrandt tijdens het aanbraden. Want dat is het doel; een Maillard-reactie op gang brengen zodat we een lekker bruin gebraden kippetje overhouden die zijn smaak afgeeft aan de soep. 

4. Vergeet de groenten niet!

Het draait niet allemaal om de kip. Groenten hebben veel meer aandacht nodig dan je zou denken. Het zou zonde zijn om de groenten helemaal tot moes te koken. Hoe je dat voorkomt? Werk in twee fases!
Laat een eerste batch groenten karameliseren in het vet om de bouillon extra smaak te geven. Haal deze groenten er vervolgens uit als ze helemaal gaar zijn en voeg verse groenten toe zodat ze lekker knapperig blijven. Goede opties zijn selderij, wortel maar denk ook aan verse kruiden zoals dille, tijm, oregano en een paar blaadjes laurier. Die geven een kruidige diepte aan je kippensoep.

Bron: Carolyn Nicholas Unsplash: Carolyn Nicholas

5. Met mate

Ga niet helemaal los met de groenten, anders krijgt je soep een te zoete smaak. De hero moet natuurlijk wel kip zijn, anders kan je net zo goed wortel-selderijsoep maken. Een tip van chef Andrew Zimmern is om op 5,5 liter 2 wortels, 2 uien, 2 stukken bleekselderij, en wat specerijen en kruiden te gebruik met zo’n 2 kilogram aan kip (vooral de vleugels en nek met lekker veel bot want dat geeft de meeste smaak). 

6. Afblussen

Kippensoep draait voor een groot deel om water, maar wat als we je vertellen dat je een deel van het vocht ook kan vervangen door iets met nog meer smaak? Denk aan een goede scheut witte wijn, een citroen-gemberthee of een thee met kurkuma. 

7. Kippensoep met Parmezaanse kaas

Heb je nog een stuk Parmezaanse kaas liggen? Gooi dan niet de korst weg, die kan je gewoon toevoegen aan de kippenbouillon, maar ook aan een pan risotto of een stoofschotel.

8. Gebruik een rotisserie-kip

Tegenwoordig kan je supersappige kant-en-klare kip van het spit kopen. Dat is een extra makkelijke manier om de smaak van je kippenbouillon een boost te geven zonder al te veel gedoe. Pluk het vlees van de kip van het spit los en voeg het direct toe aan de soep (makkelijker kan bijna niet): die kippetjes zijn van binnenuit gekruid en verschrikkelijk lekker.
Je kan zelfs kippensoep trekken van een restje geroosterde kip die over was van een diner eerder in de week. Oftewel, je hebt nooit meer een excuus om restjes kip weg te gooien; in de kippensoep ermee!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.