Claire de Court
Claire de Court Kooktips 2 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Met deze 4 tips bak jij het perfecte spiegelei

De één rilt ervan, de ander eet er zijn vingers bij op. Maar als je ervan houdt, is het haast onmisbaar in je leven: een spiegelei! Het lijkt simpel, maar het perfecte spiegelei bakken is niet altijd in een handomdraai gepiept.

Als je regelmatig spiegeleitjes hebt gemaakt, ken je vast de frustratie wel. Een aangebrande onderkant met een te rauwe bovenkant, of een dooier die te doorbakken is. Die tijden zijn voorbij! Met deze tips zet jij het perfecte spiegelei op tafel.

1. De juiste temperatuur

Als je een spiegelei bakt, dan is het belangrijk dat de dooier zacht blijft en het eiwit gaar wordt. Dit kun je het beste voor elkaar krijgen, als je de pan verhit tot een medium temperatuur.

Dus geen gloeiend hete pan, maar wel dusdanig heet dat het eiwit al gelijk gedeeltelijk stolt als je het ei erin doet.

Dit kun je het beste bereiken door je pan op laag vuur te laten warm worden. Zo wordt hij niet snel te heet.

2. Genoeg boter of olie

Om het perfecte spiegelei te bakken, is het noodzakelijk dat het absoluut niet aan de pan vast blijft zitten. Je wilt het hele spiegelei heel houden en niet dat het een roerei wordt.

Gebruik dus genoeg boter of olie in je pan en verhit deze tot een medium temperatuur. Boter gebruiken is het makkelijkst met inschatten. Als de boter lichtjes begint te schuimen, kun je het ei erin doen.

Weekend Forecast: Sunny, with a 100% chance of avocado. ???☀️ Plus garlicky lemon kale properly saturated in ghee… with soft showers of dill, roasted fennel seeds & sprinkles of sea salt salt on top. ?✨ ___ Garlic-Lemon Kale ?: 1 cup of organic kale 1-2 tsp. ghee 1 tsp. chopped garlic lemon S & P *Quick & Simple! Add chopped garlic & ghee to a pan and softly sauté over medium heat until fragrant. Add kale and continue to cook until the leaves become tender. Finish with a big squeeze of lemon, and S & P! Devour! Happy Saturday Everyone! #hanmaddbyhg #breakfast #eggs #goodmorning

1,512 Likes, 224 Comments – Hannah Guthman (@hannah.guthman) on Instagram: “Weekend Forecast: Sunny, with a 100% chance of avocado. ???☀️ Plus garlicky lemon kale properly…”

3. Zout en peper

Zout en peper zijn key voor het bakken van een lekker spiegelei. Als je het ei in de pan hebt gedaan, breng het dan op smaak met wat zout en peper.

Je kunt ook andere kruiden toevoegen. Wij zijn bijvoorbeeld fan van piment d’espelette of pul biber over ons eitje. Sommige mensen houden het liever minimalistisch voor de lekkerste smaak.

4. Waterdamp voor perfecte garing

Dit is dé tip om jouw ei perfect gegaard te krijgen. Als het spiegelei flink aan het spetteren is, voeg je een klein scheutje water toe aan de pan.

Dek de pan vervolgens af met een deksel en laat dit eventjes sudderen. Er zal nu een waterdamp vormen in de pan. Dit zorgt ervoor dat je eiwit mooi gaar is, maar de dooier nog zacht!

Handig: Een stappenplan voor de perfecte sunny side up

Heerlijke recepten met ei

 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.