Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 20 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Zo maak je razendsnel een noedelgerecht

Bescheidenheid is een mooie eigenschap, maar voor een keer zijn we dat niet. Komt ‘ie: bij Culy beschikken we over het vermogen om razendsnel een noedelgerecht op tafel te zetten. Hoe dat zo gegroeid is weten we ook niet. Door het thuiswerken? Door het feit dat we ‘s avonds vaker wel dan niet in slaap vallen tijdens het bekijken van noedelfilmpjes? Of door het feit dat we onmogelijk een toko kunnen verlaten zonder onze winkelmand ermee vol te laden?

Geen idee, maar ieder zo zijn talent. Gelukkig zijn we niet te beroerd om onze beste tips prijs te geven. Voor je ‘t weet eet ook jij gemiddeld twintig dagen per maand noedels (we overdrijven niet…) – en dat zal niet eens veel van je tijd afsnoepen.

Crack noodles met kool en shiitake
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy.nl

Zo maak je razendsnel een noedelgerecht

Even voor de goede orde: we hebben het dit keer niet over instant noodles. Die zijn natuurlijk het allersnelst, maar ook noedels die je zelf kookt hoeven amper tijd te kosten. De uitdaging is daarbij om tijdens de kooktijd van de noedels (vaak niet meer dan 6 minuten) zowel de toppings als de saus te bereiden. En geloof ons: dat lukt bijna altijd.

1. Kook voldoende noedels

Of je nou 100 of 500 gram noedels kookt: veel tijdsverschil zit daar niet in. Wij koken om die reden standaard meer noedels dan nodig; de rest bewaren we in een afgesloten bakje in de koelkast.

Die kun je minstens twee dagen in de koelkast bewaren en het bespaart je de dagen daarna dus weer wat tijd.

2. Zoek het niet te ver

Voor een lekkere noedelsaus hoef je echt geen twintig smaakmakers door elkaar staan te roeren. Zo weten we dat culinair schrijver Ruth Reichl bijvoorbeeld gewoon goede oestersaus en XO-saus door elkaar mengt en klaar.

Als vegan alternatief zou je gelijke hoeveelheden tahin met sojasaus door elkaar kunnen mengen. Ook met een goede sesamolie van kwaliteit heb je al het halve werk verricht (eventueel gemengd met sojasaus en een scheutje rijstazijn). Niet bang zijn om zelf wat te spelen met de hoeveelheden trouwens: eigenlijk kan er met dit soort ingrediënten weinig misgaan.

3. Aroma tot en met: scallion oil

Een van de beste goedjes om aroma te creëren is scallion oil. Deze aromatische olie op basis van bosui en gember is zo gepiept (echt waar) en voegt buitenproportioneel veel smaak toe aan je noedels. Verwarm een pannetje neutrale olie op heet vuur en hak intussen bosui met gember fijn in een keukenmachine.

Is de olie heet? Schenk ‘m bij de bosui in een hittebestendige kom en geniet van het dramatische, zinderende geluid. Op smaak brengen met een flinke snuf zout en lekker door je noedels husselen is de boodschap. Een stap-voor-stap recept vind je hier.

Vegan noodles met olie van auberginel
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

4. Makkelijke toppings voor een snel noedelgerecht

Komkommer, radijs, bosui en babymais: zijn die ingrediënten even niet voorradig in onze koelkast, dan bekruipt ons automatisch een soort onrust. De reden? Makkelijkere toppings voor noedels zijn er haast niet.

Ze laten zich snel en makkelijk fijn hakken en wij kennen bovendien geen noedelgerecht waar deze toppings het níét goed bij doen. Andere fijne toppings zijn verse koriander, furikake, shichimi togarashi, sushigember, pinda’s, sesamzaadjes, szechuanpeper en/of crispy chili-olie. Allemaal onderling combineerbaar en – op de koriander na – allemaal voorraadkastingrediënten.

5. Maak die koelkast leeg

Een van de vele redenen waarom we zo verzot zijn op noedels is waarschijnlijk omdat je er praktisch altijd je koelkast mee kunt leegmaken. En sterker nog: dat dat smaakgewijs bijna altijd werkt.

Of je het nou hebt over een restje kip, tofu, tempeh of een eitje: noedels worden behoorlijk blij van dit soort toevoegingen. Eitjes koken we trouwens graag op 7 minuten, maar ook gebakken als spiegelei is een goede optie.

Vegetarische noodles met tempeh voor weekmenu week 31
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.