Auke Sprangers
Auke Sprangers Kooktips 28 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Je salades zijn nóg lekkerder op een bakplaat en dit is waarom

Ook al doen we nog zo ons best doen om de mooiste saladeschalen te bemachtigen, de oplossing om je salade zo lekker mogelijk te serveren ligt dichterbij dan je denkt. Grote kans dat je ‘m al in je bezit hebt. Een bakplaat onder je salade brengt namelijk enkel voordelen met zich mee.

Dit is waarom.

Gebruik ook eens een bakplaat voor je salade

Het klinkt misschien niet al te voor de hand liggend, een bakplaat heeft niet voor niets z’n standplaats in de oven. Maar toch vergeten we onze allemansvriend vaak wanneer het om andere gerechten gaat die de oven überhaupt niet van binnen zien.

Want handig als deze makkelijke gerechten van de bakplaat zijn, probeer je een keer een salade, dan ga je die plaat nóg meer waarderen.

Kerst caprese salade: bijgerecht voor kerst
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Salades van de bakplaat

We vallen maar meteen met de deur in huis: denk aan alle ruimte die je hebt. Het grote oppervlak biedt de mogelijkheden om de ingrediënten gelijkmatig te verdelen en te stapelen.

Dit ziet er niet alleen goed uit, het maakt ook nog eens dat elke hap een beetje van alles in zich heeft: precies waar we naar op zoek zijn dus. Bijkomend voordeel: ben je met een groter gezelschap, dan zorgt een plaat op het midden van de tafel dat iedereen erbij kan, in plaats van de kleinere kom waar je normaal mee werkt.

Libanese maaltijdsalade
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Zwaartekracht

Door naar meer belangrijks: de zwaartekracht. In een schaal of kom moeten de zware ingrediënten het altijd afleggen tegen de lichtere. Hierdoor zakken sommige sterspelers langzaam naar de bodem, waarbij ook de kwetsbare elementen worden verpulverd.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor de dressing, maar óók voor de knapperige ingrediënten. Gezamenlijk gaan ze ten onder, want hoe meer vocht op de bodem, hoe zompiger de croutons bijvoorbeeld.

Laatste voordeel – hadden we al gezegd hoe smakelijk het eruit ziet – is dat het husselen van het geheel een stuk minder werk vergt. Hierdoor komen deze lekkere sladressings ook stukken beter tot recht.

Aan de salade dus, bijvoorbeeld met deze recepten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.