Claire de Court
Claire de Court Kooktips 29 nov 2019
Leestijd: 4 minuten

Recepten lezen als een pro: zo doe je dat!

Een recept volgen zou een piece of cake moeten zijn. Maar toch ziet ons gerecht er negen van de tien keer niet zo uit als op het plaatje. Hoe dat kan? Professionele koks lezen recepten heel anders dan wij. Maar maak je geen zorgen: we hebben deze kunst van recepten lezen voor je uitgevogeld.

Je zou misschien denken dat koks al hun gerechten uit de mouw schudden. Niks is minder waar: koks gebruiken namelijk vaak ook gewoon recepten. Ze gebruiken ze alleen anders dan wij. Met een paar simpele tips check jij recepten voortaan ook als een pro.

>Nog meer leren van topkoks? Dan is dit misschien iets voor jou: Handige tips van topkoks om je kinderen alles te laten eten

Eerst doorlezen

Het is natuurlijk voor velen van ons vanzelfsprekend de ingrediënten voor een recept in huis te halen, om vervolgens gewoon te beginnen. Maar dat is dus niet hoe de koks het doen.

Het is gebruikelijk voor professionele chefs om het recept eerst heel goed door te lezen, vóórdat ze ook maar ergens mee beginnen. Dat doen ze omdat je dan veel makkelijker kan anticiperen. Denk bijvoorbeeld aan dingen ontdooien, vooraf marineren, werken met zeldzame ingrediënten (waar je misschien een vervanger voor moet vinden) en nog meer.

Zorg er dus voor dat je een recept van binnen en buiten kent voordat je eraan begint!

Bron: Dana Tentis via Pexels

Kooktijden

De kooktijden die in recepten staan, zijn bijna altijd schattingen. Kijk daarom altijd naar alle factoren die invloed kunnen hebben op deze schattingen. De luchtvochtigheid of het seizoen kunnen hierin meespelen.

Gebruik altijd je verstand en ken je eigen keuken goed. Ook is het een goede tip om op je eigen zintuigen te vertrouwen, hou dus altijd je gerecht in de gaten en volg niet blind het recept.

Goed plannen

Koks rekenen altijd achteruit om de bereidingstijd van een recept te bepalen. Vanaf het moment dat het gerecht geserveerd wordt, tot het inkopen van het eerste ingrediënt. Alles wordt meegenomen. Op deze manier kan er een precieze planning worden gemaakt.

Het klinkt misschien als veel werk, maar het geeft wel goed overzicht. En laten we nou eerlijk zijn, overzicht is iets dat veel van ons missen tijdens het koken. Niet verkeerd dus om goed te plannen!

Bron: Pietro Jeng via Pexels

Ingrediënten op volgorde

Het is belangrijk om goed naar de volgorde van ingrediënten in een recept te kijken. De meeste recepten zijn hier namelijk niet heel nauwkeurig in. Sommige ingrediënten hebben meer voorbereiding nodig, dus dan is het handig dat je dat eerst doet.

Heel veel dingen zijn ook persoonlijk. Ben je slecht in uien snijden? Doe dat dan eerst, zodat je niet in de problemen komt als je al dingen in de pan hebt zitten. Gezond verstand komt hier ook nog bij kijken. Maak bijvoorbeeld guacamole altijd op het laatst, anders krijgt het een bruine kleur.

Aanpassingen

Nadat koks het recept volledig hebben geanalyseerd, maken ze het recept daarna eerst voor spek en bonen. Dit doen ze omdat ze dan dingen kunnen aanpassen. Dit klinkt misschien wel iets té professioneel, maar toch zit er wel wat in.

Hoe handig is het namelijk om een recept precies zo te maken naar jouw smaak? Dus: merk je dat een bepaald ingrediënt niet helemaal werkt voor de smaak of voor het kookproces? Kijk dan of je iets kan aanpassen waardoor het recept in jouw ogen verbeterd wordt. Het is aan te raden notities te maken terwijl je het recept maakt, zodat je het overzicht behoudt.

Valkuilen bij recepten lezen

Er zijn tot slot nog een aantal dingen waar je extra rekening mee kan houden bij recepten lezen.

  • Als er eieren in het recept staan, worden er meestal grote eieren bedoeld.
  • Met bloem wordt patentbloem bedoeld.
  • Met suiker wordt kristalsuiker bedoeld.
  • Check altijd de extra benodigdheden voor een recept (denk aan een keukenmachine, mixer of blender), zodat je niet vastloopt als je het gaat maken. Deze staan vaak onderaan en daar lees je dus snel overheen.

Meer handige tips: