Redactie
Redactie Inspiratie 31 mei 2013
Leestijd: 2 minuten

8 simpele kooktips die hét verschil maken

Koken is leuk, geweldig zelfs als je het ons vraagt, en hoewel het maken van een gecompliceerde soufflé of een prachtig braadstuk puur genieten kan zijn, zijn het vaak de details die het verschil maken.

Op The Kitchn vonden we acht behulpzame kooktips die ervoor zorgen dat koken nog leuker, en nog makkelijker wordt.

1. Zorg dat je snijplank goed blijft liggen. Gebruik een anti-slip matje, een vochtige theedoek of keukenpapier onder je snijplank voordat je begint met koken.

2. Houd je messen scherp. Veel mensen vergeten het nog steeds om hun messen zo nu en dan te slijpen. Of het nu gaat om prachtige Global messen, of een goedkopere variant uit de supermarkt: scherpe messen maken koken zó veel fijner. Pas wel op als je ze zelf wilt slijpen. Bang dat je het niet goed zelf kan? Breng ze dan naar bijvoorbeeld een kookwinkel waar ze deze service verlenen. Klik hier om te testen of je messen nog scherp genoeg zijn.

2011_03-24-kramer2

3. Draag een schort. Het is zo zonde wanneer je schone kleding verpest wordt door rode wijn vlekken, tomatenspetters of een scheut olijfolie. Daarnaast zijn de soorten die je op je heupen draagt ideaal voor het bewaren van je theedoek (zie nr. 5).

4. Gebruik keukenpapier of een uitlekstandaard voor de lepels en spatels die je gebruikt. Als je aan het koken bent, is het wel zo handig om je spatel, lepel of roerstaafje steeds even kwijt te kunnen. Een stukje keukenpapier is daar ideaal voor, maar er bestaan ook handige uitlekstandaarden. Scheelt schoonmaken én  je hebt je gear steeds in de buurt.

5. Draag een theedoek bij je. Er is niets zo fijn als het bij de hand hebben van een doek waar je je handen of aanrecht zo nu en dan mee kan schoon vegen. Reserveer daarom een theedoek die je alleen daarvoor gebruikt, en dus niet voor het afdrogen of het betere schoonmaakwerk. Hang ‘m aan je broek of schort, zo heb je hem altijd voor handen en kan je je ook niet vergissen.

6.  Mise en place is de sleutel tot succes. Het voorbereiden van een recept, ofwel de mise en place, kan zó veel tijd en stres schelen. Was en trim van tevoren zoveel mogelijk ingrediënten, snijd ze indien nodig in de juiste vorm en bewaar alles netjes in aparte bakjes. Hierdoor blijft het koken overzichtelijk en weet je precies wat waar ligt.

2009_03_02-MiseEnPlace

7. Maak een extra prullenbak. Gebruik een aparte schaal voor het verzamelen van alle schillen, zakjes en pakjes. Zo houd je je werkgebied overzichtelijk en netjes zonder om te komen in bergen rommel. Daarnaast werkt het een stuk schoner dan wanneer je verschillende verpakkingen en restjes overal hebt liggen.

8. Maak alles gelijk schoon. Het scheelt de helft van de tijd en hoeveelheid stres, en werkt velen malen efficiënter wanneer je alles gelijk opruimt en schoonmaakt. Daarnaast hoef je na afloop geen bergen afwas meer te doen (altijd fijn).

2012_01_26-MessyKitchen

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.