Redactie
Redactie Inspiratie 7 jun 2015
Leestijd: 3 minuten

Handige tips van topkoks om je kinderen alles te laten eten

Vraag kinderen wat ze lekkerder vinden – een portie broccoli of een zoet snoepje? – en het antwoord wordt al vrij snel duidelijk. Niet gek, want smaakpapillen moeten daadwerkelijk wennen aan smaken als bitter en zuur. Maar hoe krijg je dit het beste voor elkaar? 

Bon Appétit ging in gesprek met een aantal chefs over tips om te koken met kinderen én hoe je ervoor zorgt dat ze net zo enthousiast worden van een groene salade als een zak snoep.

Geef ze leuke taakjes

Laat je kinderen een handje meehelpen en geef ze dan met name taakjes die ze daadwerkelijk leuk vinden. Einat Admony, chef van Bar Bolonat en Balaboosta, gaf aan dat haar dochter dol is op het plukken van kruidenblaadjes. Haar zoon houdt er juist weer van om burgertjes of hartige pannenkoekjes met z’n handen te maken.

Daarbij kan het extra leuk zijn om ze een eigen schortje te geven, zodat ze zich helemaal op hun plek voelen in de keuken. Ook al helpen ze mee aan een gerecht dat ze normaliter niet lusten, de kans is groot dat ze het toch wel willen proeven doordat ze mee hebben geholpen.

Ga met ze bakken

Anders dan koken, vergt bakken meer exacte hoeveelheden en het stap-voor-stap volgen van een recept. Voor oudere kinderen kan dit een mooie manier zijn om ze te helpen bij het ontwikkelen van concentratie & focus, en de capaciteit tot het volgen van een volledig recept.

Zo heeft Camille Becerra, chef van restaurant Navy, gemerkt dat kinderen vaak een koekjesrecept van het begin tot het eind willen volgen.

Ook kan het handig zijn om recepten die minder lang nodig hebben te maken met jongere kinderen, omdat ze hierdoor makkelijker hun concentratie behouden.

Koekjesdeeg

Laat ze een eigen gadget uitkiezen

Scherpe messen en keukenmachines zijn misschien een minder goed idee, maar simpele gadgets als een vijzel kunnen wonderen verrichten. Hierdoor raken ze nog meer betrokken tijdens het koken en zien ze wat er gebeurt met de ingrediënten.

Wederom geeft Camilla Becerra aan dat het laten gebruiken van hun handjes ook goed kan werken. Kies bijvoorbeeld recepten waar je bepaalde vormen moet maken, zoals gnocchi, koekjes of (zoete-)aardappelpannenkoekjes.

Neem ze mee naar de markt

Koken begint bij het boodschappen doen en dus neemt Nick Anderer, chef van restaurant Marta, zijn kinderen altijd mee naar de (super)markt. Niet alleen maakt hij er een leuk uitje van, ook daagt hij ze uit om bijzondere producten uit te kiezen. Hierdoor worden ze getriggerd om mee te denken over nieuwe recepten, kookmethoden en combinaties.

Daarbij geeft Anderer als tip om je kinderen vragen te stellen aan de verkopers. Op deze manier worden kinderen nog nieuwsgieriger en zullen ze het veel sneller willen proeven.

Zijn bovenstaande tips niet voldoende? Dan is het boek Cooking for Kids: From Babies to Toddlers: Simple, Healthy, and Natural Food van meesterchef Alain Ducasse een aanrader. Hierin deelt hij zijn tips om je kinderen gezond te laten eten. Je bestelt het boek via Amazon.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.