Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 9 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Wil je niet altijd een fles wijn openen voor een recept? Wij hebben de oplossing

Koken met wijn is fantastisch. Het geeft je gerechten diepgang en zorgt voor een interessant, volwassen aroma. Enige nadeel? Je moet er vaak een fles wijn voor opentrekken, die je misschien niet altijd even snel kunt opdrinken. En dat is zonde, want mooie producten laten slecht worden is iets wat we zoveel mogelijk willen vermijden. Gelukkig hebben we een goede oplossing!

De oplossing is afkomstig van cooking queen Nigella Lawson. Zij deelde een tijd geleden haar kitchen must-haves in een Instagram-live met de al even geweldige Carla Lalli Music (mocht je haar nog niet kennen: breng er dan snel verandering in!). Wij luisteren aandachtig naar de kookgeheimen van de twee heldinnen en namen akte van hun tips.

Van rijst tot wijn en kaasjes: hoe lang kun je eten bewaren?

Nigella’s tip: vervang wijn door vermout

Nigella: “Ik ben zelf niet echt een wijndrinker, maar ik wil het wél graag kunnen gebruiken in recepten. Om te vermijden dat ik iedere keer een fles wijn moet openen die ik nadien niet meer ga leegdrinken, gebruik ik rode of witte vermout in de plaats.”

Vermout is een versterkte wijn, op smaak gebracht door plantaardige ingrediënten met een sterk aroma zoals planten en kruiden. Voorbeelden hiervan zijn onder andere alsem (dit wordt ook gebruikt bij de productie van absinth), tijm, koriander, jeneverbessen, kruidnagel, kamille en vanille.

Door het versterken van de wijn met alcohol of brandy stijgt ook gelijk het alcoholpercentage tot tussen de 15 en 18 procent. Hierdoor kun je vermout – in tegenstelling tot wijn – veel langer bewaren, ook nadat je de flessen eenmaal hebt geopend.

Supertip: restjes wijn bewaren in een ijsblokjeshouder

Zo pas je het toe

Nigella geeft bovendien aan dat ze wijn in recepten gewoon 1 op 1 vervangt door vermout. Witte vermout in plaats van witte wijn, rode vermout in plaats van rode wijn: zo simpel is het.

Nigella benadrukt trouwens dat het niet alleen een praktische tip is, maar dat ze de smaken van vermout bovendien verkiest boven die van wijn. Vermout is namelijk zachter en toch kruidiger qua smaak dan zure of bittere wijnen. Dat dat gerechten nóg lekkerder maakt dan een scheutje wijn, daar valt natuurlijk inderdaad iets voor te zeggen.

Kortom: je weet wat je te doen staat. Een fles witte en een fles rode vermout, op je boodschappenlijstje. En wel nu!

Lekkere recepten met wijn (of vermout…)

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.