Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 7 okt 2025
Leestijd: 3 minuten

Waarom chefs een haardroger gebruiken voor hun kip (en jij dat ook zou moeten doen)

Gebraden kip mag dan wel geen hogere wiskunde zijn, maar zoals bij veel gerechten valt of staat de uitvoering bij techniek. En wat kip – maar ook eend of buikspek – betreft, willen we maar één ding: een ASMR-waardig huidje dat het label *crispy* alle eer aandoet.

Wat dat betreft zien we de laatste tijd vaker eenzelfde kookhack circuleren op social media. Aanvankelijk doet ‘ie je misschien een beetje fronsen, maar het is met een haardroger dat chefs massaal hun kip te lijf gaan. Hiermee creëren ze naar eigen zeggen de krokantste kippenhuid. Is dat je reinste onzin of zit daar eigenlijk wel wat in? We zoeken het uit.

Een krokant kippetje: het ultieme streven

Even voor de goede orde: de grootste vijand van een krokante kippenhuid is vocht. Zodra er nog water in of op de huid aanwezig is, moet dat eerst verdampen voordat het vet de kans krijgt om de huid een knapperig bruin laagje te geven. Een vochtige huid zal de kip dus eerder stomen dan braden, iets wat je niet moet willen als je je kippetje krokant wilt.

Als chef heb je er dus baat bij om zoveel mogelijk vocht uit je kip te onttrekken alvorens die de oven ingaat. Daar bestaan verschillende methoden voor. Je kip een paar uur onafgedekt in de koelkast zetten is een klassieker: de droge lucht laat het vel immers uitdrogen. Ook droogdeppen met keukenpapier helpt, net als een dun laagje zout, wat net als bij groenten vocht uit de kip haalt.

Gebraden kip recept Midnight Chicken
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

En die haardroger dan?

Met bovenstaande informatie is het zo gek dus nog niet dat chefs er hun haardroger bij halen. Wat dan de meerwaarde is? Efficiëntie, ten eerste: met een haardroger bereik je de moeilijk bereikbare vochtige plekjes op je kip, zonder dat je daar omslachtige technieken voor moet gebruiken.

Daarnaast is een haardroger ook sneller dan de koelkastmethode; waar die laatste uren (of zelfs een nacht) nodig heeft, kun je met een haardroger het vel in enkele minuten grotendeels droogblazen. Bovendien heb je met een haardroger directe controle over je kippetje: je ziet en voelt direct wat het effect is van je inspanningen, anders dan bij zout of de koelkast.

Eeuwenoude hack

Kortom: hoewel het er een beetje onnozel uitziet, moeten we toegeven dat het toch zo gek nog niet is. Bovendien blijkt de hack ook helemaal niet zo modern als alle TikTok-video’s lijken te insinueren. In The New Yorker lezen we dat Marcella Hazan – een onbetwiste legende op het vlak van (Italiaans) koken – de techniek in 1978 al promootte in één van haar boeken. Zij pleit daarin voor een haardrogersessie van zes tot acht minuten voor het beste resultaat. Noteert u ’t maar!

Hazan voegt zelf toe dat de haardroger in principe een afgeleide is van een oude Chinese techniek om pekingeend en buikspek te voorzien van een knapperig laagje. Daarbij wordt het vlees kort ondergedompeld in kokend water, waardoor de poriën van de huid samentrekken en de huid strak en droog wordt.

Bron: Unsplash

Het vlees is dan nog niet volledig droog, maar na 24 uur in de koelkast zou ook het achtergebleven vocht volledig verdampt moeten zijn. Dat levert een – we citeren Marcella – ‘harsachtige’ huid op, die na het roosteren een ultieme crunch oplevert.

En nu we toch in de kipsfeer zitten: onlangs zagen we een video waarin Molly Baz haar kip ‘hasselbackt’. Ook wel behoorlijk geniaal…

Zo maak je kippenchips (oftewel: krokante kippenhuid)

Lekkere crispy recepten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.