Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 8 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: gebraden kip met chili crisp en honing

Gebraden kip kun je op veel manieren bereiden, maar deze wijze met crispy chili olie en honing kenden we nog niet. Lekker bij (gebakken) rijst, noedels en/of of gewokte groenten.

Over crispy chili olie schreven we een hele tijd terug al dat het één van de meest trendy ingrediënten van deze tijd is en het ziet ernaar uit dat dat nog een tijdje zo zal blijven. Die van Lao Gan Ma is dan wel onmiskenbaar de bekendste, wij zweren zelf al enige tijd bij die van La Lia. Met ingrediënten als gember, kaneel en steranijs is de olie een stuk kruidiger dan de eerstgenoemde variant. Ontzettend lekker, al helemaal als smaakmaker bij dit kippetje.

Gebraden kip met crispy chili oil
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Gebraden kip met chili crisp en honing

Wrijf de kip royaal in met keukenzout en laat 30 minuten rusten op kamertemperatuur.

Terwijl de kip rust, doe je het grootste deel van de lente-uitjes (hou een deel apart voor de afwerking), 2 eetlepels zout, de gemalen gember, de suiker, het limoensap en het water in een blender en mix tot een gladde massa.

Dep het overtollige zout van de kip en laat de kip marineren in de saus. Zet 24 uur in de koelkast en draai het halverwege om zodat de kip gelijkmatig de smaken kan opnemen.

Verwarm de oven voor tot 220 graden. Bekleed een bakplaat met folie. Haal de kip uit de marinade en veeg overtollige marinade weg met een doekje.

Stop de knoflook en de verse gember in de holtes van de kip.

Leg de kip op de voorbereide bakplaat, met de borst naar boven. Smelt de 2 eetlepels boter en strijk een gelijkmatige laag over de kip.

Rooster 30 minuten op 220 graden. Verlaag het vuur naar 200 graden en braad nog eens 35 tot 40 minuten.

Ondertussen maak je de saus voor de gebraden kip. Smelt daarvoor 4 eetlepels boter in een steelpan en voeg azijn, honing, sojasaus en chili crisp toe. Breng aan de kook, zet het vuur uit en zet opzij.

Is de gebraden kip klaar? Haal ze uit de oven en laat nog een paar minuten rusten. Serveer met de saus en garneer met de lente-uitjes.

Gebraden kip met crispy chili oil
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Meer recepten met kip?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.