Redactie
Redactie Inspiratie 4 jun 2015
Leestijd: 3 minuten

Een ode aan Marcella Hazan: de vrouw die de Italiaanse keuken toegankelijk maakte

Marcella Hazan is geboren en getogen in Italië, maar pas begonnen met koken toen ze getrouwd naar New York verhuisde met haar geliefde. Ze was waarschijnlijk één van de meest invloedrijke personen in de culinaire wereld en was verantwoordelijk voor het overbrengen van de authentieke Italiaanse keuken naar de Verenigde Staten. 

Hoe het begon…

In haar jongere jaren studeerde Marcella scheikunde en biologie en besteedde eigenlijk amper tijd in de keuken. Toen ze eenmaal trouwde met haar Italiaanse man en naar New York verhuisde, besefte ze dat ze nu toch echt aan de slag moest.

Ze besloot zichzelf te leren koken aan de hand van Italiaanse kookboeken, maar kwam er al vrij snel achter dat haar geheugen haar veel beter kon helpen. Aan de hand van herinneringen aan de Italiaanse smaken van het eten van haar moeder en oma’s ging ze dan ook aan de slag.

Al vrij snel bleek Hazan een waar kooktalent: ze begon met het geven van kooklessen in haar New Yorkse appartement en niet veel later opende ze haar eigen kookschool The School of Classic Italian Cooking. 

Schrijven

Op een dag schoof Craig Claiborne, destijds culinair schrijver voor The New York Times, aan tijdens een lunch bij haar thuis. Hij merkte haar kennis en kunde meteen op en vroeg haar recepten te schrijven voor de krant.

Een paar jaar later schreef Hazan haar eerste boek, The Classic Italian Cook Book, met daarin authentieke Italiaanse recepten, zonder te zijn aangepast aan de Amerikaanse keuken en kennis van dat moment. Leuk detail: omdat ze niet in Engels kon schrijven vertaalde haar man alle teksten uit haar boeken!

Wijze lessen

Naast dat Marcella goed kon koken en schrijven, was ze een ster in het op papier begeleiden van thuiskoks. Elk recept klopt van de ingrediëntenlijst tot de oventijd en waar mogelijk gaf ze handige tips. Ook schreef ze bij veel recepten haar herinneringen aan haar tijd in Italië, over hoe ze een gerecht had ervaren en hoe het traditioneel wordt gegeten.

Naast specifieke tips bij haar recepten, was ze erg duidelijk in hoe alles hoorde en wat wel of niet kan. Zo was ze een fervent tegenstander van elektrische apparaten in de keuken en was ze van mening dat simplesse de sleutel tot succes is.

Daarom, als afsluiter, een aantal handige tips van Marcella Hazan op een rij:

– Gebruik groenten uit het seizoen en bedenk daar het gerecht omheen

– Laat groenten een half uur in koud water liggen om zo al het zand te verwijderen. Kook ze gaar, maar niet te zacht, zodat je de pure smaak blijft proeven.

– Als je uien fruit, doe ze dan eerst in een ‘koude’ pan met olie en verwarm langzaamaan. Hierdoor laten ze geleidelijker hun smaak los en krijgen ze een zachtere smaak, dan wanneer je ze in een hete pan bakt.

– Hoewel je sommige pastasoorten beter vers kunt maken of kopen (zoals tagliatelle), zijn anderen beter van kwaliteit wanneer ze gedroogd zijn, zoals spaghetti. Daarbij zijn er specifieke pastasoorten die bij bepaalde sauzen horen, hou hier ook rekening mee.

– Olijfolie is niet altijd de beste optie om in te bakken. Als je gerecht delicate smaken bevat, is een combinatie van boter en plantaardige olie een betere keuze.

– Gebruik nóóit een knoflookpers.

Wil je meer weten over Marcella Hazan? Klik dan hier voor een leuk artikel in The New Yorker of hier om haar boeken te kopen. 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.