Redactie
Redactie Kooktips 20 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Koken met ansjovis: van salade tot pasta

Ansjovis komen we veel tegen in de Mediterraanse keuken. Het visje zit barstensvol smaak en is lekker zout. Maar wat kun je er allemaal mee doen in de keuken? En hoe komen deze minivisjes het beste tot hun recht? Wij zochten uit wat je er zoal mee kan.

Echte smaakbommetjes

Ansjovis kopen we in Nederland vaak in blikjes of uit een pot. De visjes zijn dan gefileerd, gezouten en geconserveerd in (olijf)olie. Omdat de visjes voor een paar maanden in zout hebben gelegen krijgen ze hun rijke, zoutige smaak.

Misschien is het je al eens opgevallen dat de visjes echte smaakbommetjes zijn; ze zijn vettig, lekker zout en bijna vlezig van smaak. Een echte vissmaak is ver te zoeken.

> Ook interessant: Bart van Olphen verklapt de geheimen achter vis uit blik

Koken met ansjovis
Bron: Pixabay

Van salade tot pastasaus

Wil je zelf koken met ansjovis, dan kun je heel veel kanten op. Anjosvis is bijvoorbeeld lekker door een salade. Klassiek is natuurlijk de Caeser salade, waar ansjovis in de dressing wordt verwerkt. Ook in klassieke olijventapenade is ansjovis onmisbaar.

Wanneer je de visjes uit blik bakt, smelten ze weg in de pan. Ze laten dan hun heerlijke smaak achter. Je kan bijvoorbeeld ansjovisboter maken en serveren bij een stuk vlees. Of je smelt ze door een pastasaus, zoals bij deze klassieke pasta puttanesca.

Je kunt de visjes natuurlijk ook helemaal heel laten en zo eten, bijvoorbeeld door een panzanella. Of op toast als borrelhapje. Lekker Mediterraans!

Verse ansjovis

Wist je dat deze vis vaak ook vers gegeten wordt? In Nederland is de vis moeilijk te krijgen, maar in de Atlantische Oceaan wordt ‘ie volop gevangen.

In Spanje worden ze gefrituurd (boquerones fritos) of in azijn gelegd (boquerones en vinagre) en als tapa gegeten. Ook in Italië zijn ze er dol op. Daar kom je ze trouwens ook veel tegen op de pizza.

Recepten met ansjovis:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.