Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Kooktips 3 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit is hoe je houten pollepels makkelijk schoonmaakt (en verkleuring tegengaat!)

Het gebruik van hout in de keuken is duurzaam. Het product is ‘zelfreinigend’ en erg sterk. Toch is dat zelfreinigende tot op zekere hoogte. Roer je namelijk met een houten pollepel in een rode tomatensaus of gele kerriesoep, dan zul je achterblijven met viezig, verkleurd hout. Tijd om je pollepels schoon te maken!

En dat blijkt supermakkelijk.

Dit is waarom je je houten pollepels moet schoonmaken

Een houten pollepel stop je misschien net zo lief in de vaatwasser, maar echt schoon wordt ‘ie daar nu niet van. Gebruik je de lepel namelijk vaak in soepen, sauzen of andere maaltijden met diepe kleuren, dan trekt die kleur in het hout. Dat krijgt zelfs je vaatwasser er op den duur niet meer goed uit.

Hygiëne-experts zeggen dat je de houten pollepels en spatels ten minste één keer per week grondig moet schoonmaken (ervan uitgaande dat je enkel houten lepels of spatels gebruikt). Hoewel hout namelijk zelfreinigend is, en de verkleuring in principe geen ‘kwaad’ kan, is zo’n dikke laag van opeengestapelde verkleuringen niet erg hygiënisch én het kan op den duur de smaak van je eten aantasten. Al moet je om dat te proeven wel een extreme fijnproever zijn.

Houten pollepels schoonmaken doe je zo

Aan de slag dus! Pak de verkleurde pollepels en spatels erbij en schrobben maar, zou je misschien denken. Toch hoef je, om de boel schoon te maken, verdraaid weinig te doen. Er komt zelfs geen spons of afwasborstel aan te pas!

Pak een hoge pan, vul ‘m met water en breng dit aan de kook. Laat het water koken en zet je houten pollepels en spatels in de pan. Laat ze ten minste 20 minuten badderen. Je ziet vanzelf het vuil naar de oppervlakte drijven, maar ook het water verkleuren.

Haal de lepels na 20 minuten uit het kokende water en spoel ze nog eventjes af onder de kraan. Afdrogen en je hebt weer een paar – op het oog – splinternieuwe houten pollepels in de kast!

Andere onmisbare keuken-hacks:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.