Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 2 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

In de koelkast of niet: verrassende trucs om eten te bewaren

Je eten in de koelkast bewaren of niet: vaak val je terug in gewoontes wanneer het gaat om het bewaren van ingrediënten. Maar wist je dat met een paar verrassende trucs sommige producten langer meegaan dan je denkt? We hebben een paar ideeën voor je op een rij gezet. Handig voor de voorraad, goed voor het budget.

En we weten vrij zeker: die zag je niet aankomen.

In de koelkast of niet: verrassende manieren om eten te bewaren

We zijn al snel gewend geraakt om fruit in de fruitschaal op tafel te zetten, groente in de koelkast en pindakaas in je keukenkastje te zetten. Wat blijkt: de manier waarop je iets bewaart – dus niet alleen waar – kan ook van grote invloed zijn.

Pindakaas

En met die laatste beginnen we ook maar meteen. Grote kans dat je pot pindakaas met 100% pinda niet binnen een paar dagen leeg is. Wanneer je ‘m weer uit de kast trekt, ontdek je een laag olie bovenop die met veel moeite weer door de onderste laag geroerd kan worden. Dé truc: zet je pot altijd ondersteboven in de kast. Draai ‘m eerst wel goed dicht natuurlijk.

Eieren wel of niet in de koelkast bewaren
Bron: Unsplash

Eieren

Het blijft een punt van discussie: eieren in of buiten de koelkast bewaren? Al blijven ze gekoeld het lang vers, het is in ieder geval belangrijk dat je een ei niet te veel laat schommelen qua temperatuur. Dus houd ze dan ook meteen in de koelkast tot gebruik. Wist je trouwens dat je een gekookt ei ook nog best lang in de koelkast kunt bewaren?

IJs

Het mag duidelijk zijn: ijs bewaar je in de vriezer. Maar wat toch vaak gebeurt én voorkomen kan worden: het ontstaan van ijskristallen. Daar is dus een hele handige truc voor. Je leest er alles over in dit artikel hoe je het beste ijs kunt bewaren.

Kaas

Hemelse kazen over van de kaasplank? Je kunt je overgebleven kazen dan het beste bewaren door het in te wikkelen in bakpapier. Zo kunnen de kaasjes ademen waardoor ze hun smaak behouden. Pak ‘m trouwens wel echt goed in, zodat het geen andere smaken uit de koelkast overneemt. Lees ook even deze verrassende tip om kaas te bewaren én nog meer smaak te geven.

leftovers kaasplankje
Unsplash

Wijn

Er is een kans dat ook jij wel eens een fles wijn open hebt staan die hoogstwaarschijnlijk en tot groot verdriet niet meer leeg gaat. Toch blijf het zonde om weg te gooien. Tip van Nigella: maak gebruik van een ijsblokjeshouder voor later gebruik. Niet om te drinken, uiteraard, wél om mee te koken.

Fruit

Belangrijke tip: niet alle fruitsoorten rijpen verder na aankoop. Alleen fruit dat van nature gas (ethyleen) produceert, zal wel nog rijpen. Bijvoorbeeld bananen of perziken. Fruit zonder dit gas, zoals aardbeien en ananas, rijpen niet meer. En leuk, zo’n fruitschaal, maar verschillende soorten fruit hebben veel invloed op het rijpingsproces van de ander. Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast, zoals appels, peren, perziken, kiwi, druiven, aardbeien, bessen, kersen en frambozen. Het kan ook op de fruitschaal, maar dan blijft het simpelweg minder lang goed.

Meer over eten bewaren:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.