Pip Minkels
Pip Minkels Kooktips Bijgewerkt: 21 nov 2025
Leestijd: 3 minuten

Zo lang moet lasagne echt in de oven voor die perfecte smeuïge laagjes

We zijn net als Garfield: niks maakt ons zo hongerig als een schaal dampende lasagne die net uit de oven komt. Toegegeven, lasagne is wel een gerecht waar je even de tijd voor moet nemen. Want juist dan komt dit heerlijke eten het best tot z’n recht. Maar de vraag die elke thuischef bezighoudt: hoelang moet lasagne eigenlijk in de oven?

Wij leggen het je voor eens en voor altijd uit, zodat je de volgende keer niet meer met harde lasagnebladen voor je neus zit.

Italiaanse klassieker

We kunnen ons bijna niet voorstellen dat er iemand bestaat die niet van lasagne houdt. En of je ‘m nou het liefst klassiek eet of er een bijzondere twist aan geeft; wij genieten ultiem van zo’n dampend bord vol rijke smaken. Even een lekkere saus maken en hup, je schuift je lasagne zo in de oven.

Toch heeft het wel wat voeten in de aarde om een écht goeie lasagne op tafel te zetten. Misschien wel het belangrijkste element van dit Italiaanse gerecht zijn de lasagnebladen. Als deze niet goed gaar zijn, kan dit namelijk je hele beleving verpesten (zeker als je geen verse, maar gedroogde lasagnebladen gebruikt). Het is daarom écht van belang dat je je lasagne voldoende tijd geeft om te garen in de oven.

Culy Basics: onze favoriete vegetarische lasagne met bechamelsaus en spinazie

basisrecept lasagne / hoe lang moet lasagne in de oven
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Gouden tip: begin met de saus

Dus, daar zijn we: je hebt alle onderdelen voor een geslaagd gerecht klaarliggen (maak de bechamelsaus zeker ook eens zelf!) en staat op het punt om de lasagne te gaan samenstellen in een ovenschaal.

Om te zorgen dat de lasagnebladen goed garen in de oven, is het belangrijk om altijd te beginnen met een laag saus. Dit geldt voor zowel gedroogde als verse lasagnebladen. Hierdoor worden namelijk alle bladen volledig bedekt met saus en kunnen ze mooi langzaam mee garen.

Het is niet nodig om lasagnebladen eerst te koken of te laten weken in koud water. Als je genoeg saus maakt, garen ze namelijk gewoon mee in de schaal. Maak je een open lasagne, dan kan het wel handig zijn om de bladen voor te koken. Een open lasagne bevat namelijk veel minder saus, waardoor de bladen anders niet goed kunnen garen.

Open lasagne met burrata

Open lasagne met burrata
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Hoelang moet lasagne in de oven?

Als je je schaal helemaal hebt gevuld, is het eindelijk tijd om de lasagne in de oven te zetten. Hierbij geldt: haastige spoed is zelden goed! Door je lasagne de tijd te geven om langzaam te garen ga je écht een beter resultaat krijgen.

Over het algemeen raden we aan om een lasagne zeker 35-40 minuten te laten bakken in een voorverwarmde oven op 200 graden. Om te voorkomen dat de bovenkant verbrandt, kan het daarom handig zijn om de schaal te bedekken met aluminiumfolie. We raden aan om na 40 minuten de folie te verwijderen en je lasagne daarna te bestrooien met kaas. Laat ‘m daarna nog 15-20 minuten doorbakken zodat de kaas goed kan smelten.

8x de lekkerste lasagnerecepten om je vingers bij af te likken

Lasagne
Bron: Culy.nl

Waarom je lasagne altijd even moet laten staan

Na ongeveer 60 minuten is je lasagne dan klaar om meteen aan te vallen. Toch? Ho, stop! Laat je lasagne altijd eerst 10-15 minuten staan voordat je hem aansnijdt. Dit geldt trouwens voor alle ovenschotels. Hierdoor krijgt je gerecht even de tijd om wat af te koelen en daardoor wat steviger te worden (en ook fijn: hap je niet in lava).

Daarna wordt het wachten eindelijk beloond, en is het dan echt tijd om te gaan eten. Smakelijk!

Waarom je ovenschotel veel beter smaakt als je ‘m 20 minuten laat staan

Nog meer lasagne:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.