Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 30 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Een tafel dekken: dit is hoe je ‘t doet volgens de etiquette

Ook al leven we niet meer in de 18e eeuw tussen de boeken vol geschreven gedragsregels; het is toch af en toe wel handig om wat basisregels te kennen wanneer je de tafel gaat dekken. Heb je die eenmaal onder de knie, dan kun je er verder lekker op los improviseren. Dus even centraal: een tafel dekken, zo doe je dat dus volgens de etiquette.

Scheelt meteen weer wat minuten nadenken bij het volgende etentje dat je gaat organiseren. Voor Pasen, kerst of gewoon op een zaterdag.

Een tafel dekken: dit is hoe je ‘t doet volgens de etiquette

Zeker voor de feestdagen zorgt een kleed voor extra warmte. Afhankelijk van het materiaal van de tafel kan het kleed nog wel ‘s verschuiven. En dat willen we voorkomen. Zorgt voor wat antislip-materiaal eronder om te voorkomen dat je de volgende dag een nieuw servies moet aanschaffen.

Borden

Enkele centimeters – officieel zo’n 2 – vanaf de rand van de tafel plaats je een serveerbord, die er de hele avond blijft staan. Styling-technisch wel zo gezellig. Daar bovenop stapel je de borden van groot naar klein, met het bordje van het voorgerecht als laatst (helemaal bovenop dus).

Bestek

Wij vergeten ‘m nooit meer, door die ene bekende scene in Pretty Woman wanneer Julia Roberts complete paniek krijgt tijdens haar eerste sjieke diner: de volgorde van het bestek. Het is redelijk simpel: alle vorken links en lepels, messen, krabscharen en consorten rechts. Vervolgens werk je van buiten naar binnen tijdens het eten.

Glaswerk

Was het in de jaren 80 en 90 nog een harde regel dat een witte wijn uit een kleiner glas gedronken moet worden dan een rode, inmiddels nemen we het niet meer zo nauw. Waarom niet? Dat lees je in dit artikel over de invloed van de vorm van een wijnglas op de smaak. Volgens de officiële etiquette van tafel dekken geldt dat je rechtsboven van je bord begint met een waterglas, en er schuin onder respectievelijk een glas voor rode en voor witte wijn plaatst.

Tafel dekken etiquette
Bron:

Extra’s voor tafel dekken volgens de etiquette

Dan is er nog het kleine broodbordje inclusief broodmesje aan de linkerzijde van het geheel, en natuurlijk het nauwkeurig gevouwen servet ernaast. Lees hier trouwens een tip hoe je dat snel én mooi doet. Vergeet ook het dessertbestek boven het bord niet en zet uiteraard wat bloemen en kaarsen midden op de tafel.

Disclaimer

Deze officiële tafeletiquette voor een formeel diner is natuurlijk enigszins gedateerd en zul je niet overal meer terugzien. In de praktijk betekent het nauwkeurig gepuzzel en vooral een volle vaatwasser – hoe déden ze dat in de jaren 80? Zelfs in de wat exclusievere restaurants wijken ze hier inmiddels vanaf. Zo eet je brood vaak van hetzelfde bordje waar je je diner mee begint en worden gerechten ook wel ‘s midden op tafel gezet om gedeeld te worden. Neemt niet weg dat het af en toe gewoon leuk is om de bekende regels er weer bij te pakken.

Meer over tafel dekken:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.