Auke Sprangers
Auke Sprangers Kooktips 5 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

Gebakken rijst maken (zoals nasi goreng): de do’s en don’ts

Van Indonesische nasi goreng tot Thaise khao pad: de basis (en de vertaling) komt op hetzelfde neer: gebakken rijst. We zijn werkelijk waar nog nooit iemand tegengekomen die er niet van houdt. En mocht dat gebeuren, dan bekeren we deze persoon met liefde door middel van één hap perfectie. Want hoewel vaak wordt gedacht dat dit zo’n gerecht is wat iedereen kan maken, is niets minder waar.

De perfecte gebakken rijst is niet te nat, licht krokant en heeft een perfecte ratio rijst versus overige ingrediënten. Houd deze lijst met do’s en don’ts dus bij de hand wanneer je de volgende keer zelf gebakken rijst gaat maken. Zet je schrap voor een enkele rit richting de hemel der gebakken rijst.

Do’s bij het maken van gebakken rijst

  • Gebruik de juiste rijst. De basis waar het al mis kan gaan. Vergeet allereerst alle recepten waarin staat dat je zilvervliesrijst moet gebruiken: een belediging voor de legend onder de rijstgerechten. Afhankelijk van het type gebakken rijst, zijn meerdere opties mogelijk: jasmijnrijst of pandanrijst, halflangkorrelige witte rijst, basmatirijst of zelfs Japanse kortkorrelige rijst. De één maakt het je alleen wat moeilijker dan de ander. Zo heeft jasmijnrijst (onze favoriet) een wat sterkere smaak, waardoor ‘ie het meest floreert bij een handjevol overige ingrediënten. Basmatirijst heeft weer wat minder smaak en een drogere structuur en Japanse rijst vergt iets meer geduld omdat het wat meer kleeft, maar daar staat dan weer een overheerlijke bite tegenover.
  • Was altijd je rijst. Hiermee verwijder je een laagje zetmeel wat zorgt voor onmisbare luchtigheid én minder plakfrustratie.
  • Begin op tijd. We weten het, gebakken rijst uit zich vaak als een acute behoefte. Toch is ‘oude’ rijst de beste basis wanneer je zelf gebakken rijst maakt. Kook dus altijd extra veel rijst en berg deze op in de koelkast voor noodgevallen. Houd je het niet langer meer? Spreid dan je rijst uit over een bakplaat en schuif ‘m zo lang mogelijk de koelkast in tot gebruik.
  • In gebakken rijst speelt rijst de hoofdrol, versterkt door een kleine groep onmisbare figuranten (waaronder knoflook!). Zorg ervoor dat deze overige ingrediënten klein gesneden worden.
Gebakken rijst
bron: Pixabay
  • Als je ‘m hebt, is dit het moment om ‘m in te zetten: de wok. Deze parel geleidt warmte het best en maakt de verdeling van de hitte daarom een eitje.
  • Je voelde ‘m al aankomen: een ei is onmisbaar in een goeie fried rice. Schuif de rijst opzij en bak ‘m in dezelfde wok voorzichtig in stukjes, of bak ‘m in een geurige knoflookolie in z’n geheel apart.
  • De reguliere Kikkoman sojasaus mag als je niets anders in huis hebt, maar lichte (Chinese) soja saus is nóg lekkerder. Of een beetje ketjap in het geval van nasi goreng.
  • Essentiële toevoeging ongeacht het type gebakken rijst: bosui. Snijd ze schuin en voeg op het laatst toe voor een frisse wending.
  • Wat je ook doet, houd de hitte erin. Het zorgt voor een crunch en voorkomt een zompig geheel.
  • Gebruik olie met een hoog rookpunt om een verbrande smaak te voorkomen.
  • Voorkom last minute stress terwijl de wok op hoog vuur staat: snijd alles vantevoren en zet de ingrediënten klaar.

Culy Homemade: gebakken rijst met instant noodles (trend in Japan)

Don’ts bij het maken van gebakken rijst

  • Wat je ook doet, gebruik nóóit verse warme rijst. Want: nat, klef, wok boos, jij kwaad, kortom: iedereen teleurgesteld.
  • Laat je overige ingrediënten in hoeveelheid en snijwijze nooit de rijst overschaduwen. Ze mogen al blij zijn met een plek op het podium der gebakken rijst.
  • Gebruik geen zilvervliesrijst. We zeggen het gewoon nog een keer.
  • Ga niet als een dolle KitchenAid staan roeren door het geheel. Verdeel de boel gelijkmatig over de pan en geef het de tijd om knapperig te worden.
  • Sojasaus gebruiken we voor smaak, niet voor kleur. Te weinig kan altijd hersteld worden, te veel is einde verhaal.
  • Bak niet in boter (want aanbakgevaar), of olie met een overheersende smaak.
  • Vermijd de anti aanbaklaag pannen indien mogelijk.

Recepten voor gebakken rijst

 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.