Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Kooktips 21 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Een frituurpan schoonmaken: zo tackel je dit klusje zonder gedoe

Friet, bitterballen, oliebollen, wij zijn gek op een lekkere, gefrituurde snack op z’n tijd. En niet alleen omdat het zo goed smaakt, op dagen dat je niet zo’n zin hebt om te koken is het ook gewoon fijn dat het snel op tafel staat. Maar dit betekent ook dat je de frituurpan op z’n tijd moet schoonmaken. Een klusje waar je niet elke dag om staat te springen, maar dat wel moet gebeuren. De frituurpan schoonmaken doe je zo.

Wordt je friet al goudbruin zonder dat het echt gaar is? Yep, dan is je frituurpan aa33663666n een schoonmaakbeurt toe. Oud vet zorgt ervoor dat je eten te snel een (viezig) kleurtje krijgt – en dat wil je natuurlijk niet. Ook de vetvlekken in de pan of op het deksel vertellen je dat het tijd is om de mouwen op te stropen.

Stapsgewijs naar een schone frituurpan

De sleutel naar lekkere friet is een schone frituurpan met schoon frituurvet. Belangrijk dus om regelmatig het vet te vervangen en je pan een schoonmaakbeurt te geven. Je gaat stapsgewijs te werk:

  1. Haal de stekker uit de frituurpan
  2. Vervang en recycle het frituurvet
  3. Maak de binnenkant van de frituurpan schoon
  4. Maak het mandje schoon
  5. Maak het deksel schoon
  6. Maak de buitenkant van de frituurpan schoon

Als je de stekker eruit hebt gehaald, kun je aan de slag. Wij helpen je een handje:

Frituurvet vervangen

Je frituurpan schoonmaken begint bij het vervangen van het vet. Kan het frituurvet nog worden hergebruikt? Vang het dan even op in een lege frituurvetflacon of bewaar het vaste vet in een pan.

Is het vet aan vervanging toe? Doe het vet in de oude verpakking en sluit het goed af. Spoel het nooit door de afvoer, zo krijg je verstoppingen. Lever het in bij een inzamelpunt, zodat het wordt gerecycled.

Zo krijg je de frituurlucht uit je keuken

Frituurpan schoonmaken

Vervolgens kun je de binnenkant en buitenkant van de frituurpan schoonmaken. Eerst haal je met een keukenpapiertje al het overige vet uit de pan, daarna kun je met het zwaardere geschut aan de slag.

Om de frituurpan schoon te maken, kun je verschillende dingen gebruiken: vaatwastabletten, afwasmiddel, soda en friteusereiniger.

Met vaatwastabletten

Vul de frituurpan (met het mandje in de pan) voor driekwart met water, doe er een vaatwastablet bij en zet de frituurpan aan op 90 graden voor 10 minuten. Zijn de 10 minuten voorbij? Leeg voorzichtig de binnenpan en spoel alles goed na met heet water (je wilt geen bitterballen die naar sop smaken!).

Let op: zet je raam open, want er kunnen wat dampen ontstaan.

Met afwasmiddel

Maak in een teiltje een sopje van heet water en afwasmiddel. Pak je afwasborstel erbij en schrobben maar! Sidenote: schoonmaken met afwasmiddel is waarschijnlijk niet de beste optie, omdat je het sopje waarschijnlijk vaak moet vervangen om al het vet goed te kunnen verwijderen.

Met soda

Soda werkt ontvettend dus ook bij het schoonmaken van de frituurpan komt dit middel goed van pas. Ook hierbij vul je de frituurpan met heet water. Doe er een paar eetlepels soda bij en zet de pan voor 10 minuten op 90 graden. Goed afspoelen met heet water en frituren maar weer!

Met friteusereiniger

Je kunt je frituurpan ook schoonmaken met friteusereiniger. Werkt goed en je kunt je frituurpan zonder dampen schoonmaken – ook erg fijn! Vul de pan met warm water en voeg de aanbevolen hoeveelheid friteusereiniger toe. Laat het zo’n 15 minuten zijn werk doen en spoel goed na met heet water.

Dat was dat

Al met al is het schoonmaken van de frituurpan geen moeilijke taak. Als je er even voor gaat zitten, is het zo gepiept. Om het je in de toekomst toch iets dragelijker te maken, doe je er goed aan om de frituurpan na gebruik direct schoon te maken. Verwijder eventuele spetters direct na het frituren, zodat er geen restjes aankoeken.

Vervang ook het vet regelmatig, niet alleen omdat het je pan schoner houdt, ook omdat je frietjes simpelweg lekkerder smaken als ze zijn gebakken in vers frituurvet.

Lekker frituren!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.