Redactie
Redactie Inspiratie 30 dec 2016
Leestijd: 1 minuut

Zo krijg je de frituurlucht uit je keuken

In een frituurpan kun je heerlijke gerechten maken (denk maar aan deze churros!), maar als je niet in een schuurtje kunt frituren, ben je aangewezen op je keuken. Prima, maar hoe krijg je de frituurlucht uit je keuken?

1. Ventileer goed

Ventileer goed, al voordat je begint met frituren. Zet ramen open en de afzuigkap goed aan. Doe deuren in naastgelegen ruimtes dicht, zodat de geur zich niet verspreid naar bijvoorbeeld je eetruimte of woonkamer.

2. Maak direct schoon

Als je klaar bent met frituren, maak alles dan direct schoon. Ruim de olie direct op; je kunt olie vaak filteren en opnieuw gebruiken. Vieze olie giet je terug in een fles en recycle je; je kunt het in de oude verpakking inleveren bij een inzamelpunt in de buurt (veel supermarkten hebben bijvoorbeeld een milieupunt). Gooi de olie nooit in de gootsteen!

Maak ook de frituurpan en eventueel het fornuis schoon met een ontvettend middel, zodat alles alvast fris en schoon is.

3. Zet een pannetje azijn op

Een goede truc om vieze luchtjes weg te halen: zet een pannetje met azijn en water op het fornuis. Breng het aan de kook en laat het op laag vuur een kwartiertje borrelen. De azijn trekt de meeste vieze luchtjes uit de keuken aan. Je kunt ook lekkere geurtjes aan de pan toevoegen, zoals vanille, partjes citroen of kaneelstokjes.

4. Zet een kommetje baking soda neer

Een gekke truc, maar het werkt wel: zet een kom met wat baking soda op je aanrecht. Dit absorbeert de vieze frituurlucht. Ook gemalen koffie doet dit!

5. Bak koekjes!

Iets meer werk, maar wel meteen met een lekker resultaat: bak koekjes of een appeltaart in je oven. Deze heerlijke geur zal al snel de frituurlucht verdrijven.

Lees ook: geurtjes in de keuken: zo haal je ze weg

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.