Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 11 mrt 2017
Leestijd: 2 minuten

Een heerlijke snack: kleine gefrituurde visjes

Lekker bij de borrel: piepkleine gefrituurde visjes. Je eet ze zó – in hun geheel – op. Wat zijn dit voor visjes en hoe maak je ze zelf?

Borrelhap of bijgerecht

Kleine visjes die je frituurt, hoef je van tevoren niet schoon te maken: je eet ze in hun geheel op. In Mediterraanse landen krijg je ze vaak bij de borrel geserveerd en in de Aziatische keuken vormen ze een bijgerecht of een krokante topping.

Voor de visjes worden de kleinste vissoorten gebruikt, zoals kleine ansjovis, sprot maar nog veel vaker spiering. Spiering wordt ook wel komkommervisje genoemd omdat hij de geur heeft van komkommer. Yep; héél bijzonder, voor een visje. Het is familie van de zalm en de forel en zwemt zowel in zoet- als zoutwater, waaronder de Waddenzee en het IJsselmeer.

gefrituurde kleine visjes

Van Spanje tot Japan

De gefrituurde visjes zijn een traditionele delicatesse in veel Mediterraanse landen. In de Spaanse keuken noemen ze ze pescaditos fritos. Daar gebruiken ze vaak sonsos, oftewel zandaaltjes voor. In het Grieks zijn ze er ook, onder de naam gavros. Dit zijn gefrituurde ansjovisjes.

De Italianen kennen ze als pesciolini fritti. En zit je in Zuid-Frankrijk op een terras en bestel je friture, dan krijg je geen bittergarnituur, maar een bord gefrituurde kleine visjes.

Maar ook in Aziatische keukens – zoals de Chinese en Japanse – wordt veel gedaan met de kleine knapperige visjes. Ze eten de visjes als snack of als bijgerecht bij rijst of congee.

gefrituurde kleine visjes

Waar eet je ze?

Bij Fa. Pekelhaaring in Amsterdam staat er gefrituurde spiering met citroen op het menu. Visbistro Sea Salt Saloon in Utrecht serveert ze ook, met kappertjesmayonaise & peterselie. Ook bij RIJKS en SYR staan ze op de kaart.

GIN Neo in Amsterdam zette ons een tijd geleden koolvis voor met dashisaus, remoulade en verkoolde spiering; ook een hele toffe manier om spiering te verwerken in een gerecht. En Café Ter Marsch (Rotterdam) belegt zelfs Aziatische steamed buns met citroenkip en gefrituurde spiering, afgemaakt met beurre noisette.

spiering

Zelf aan de slag met gefrituurde visjes

Wil je ze zelf een keer thuis maken? Da’s niet moeilijk. Haal wat kleine visjes bij je visboer. Belangrijk is dat je de visjes niet schoonspoelt, maar droog dept met een stukje keukenpapier. Haal ze door een mengsel van bloem met zout en frituur ze kort – zo’n 3 tot 5 minuten – tot ze goudbruin en krokant zijn.

Partje limoen of citroen erbij, eventueel wat aioli of citroenmayonaise en je waant je op een zonnig terras aan de Middellandse zee.

Gefrituurde visjes

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.