Redactie
Redactie Kooktips 15 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Gerechten en papillotte bereiden: wat is dat en hoe doe je het?

Wil je graag leren hoe je iets lekkers klaarmaakt, maar heb je stiekem geen idee wat al die termen en kooktechnieken in recepten betekenen? Wij leggen het met liefde voor je uit. Dit is bijvoorbeeld wat en papillotte inhoudt.

En papillotte

Wellicht heb je er al eens van gehoord: bereiding en papillotte. Dat is het garen van vis, vlees of groenten in een soort ‘pakketje’, zodat smaak, geur, vocht, vitaminen en mineralen zoveel mogelijk worden behouden. Je kunt verschillende materialen gebruiken voor het maken van dat pakketje. Denk bijvoorbeeld aan (vetvrij) bakpapier, aluminiumfolie of bladeren zoals bananenblad of kool.

Voeg daarna je favoriete kruiden en specerijen aan je vis, vlees of groenten toe. Plakjes citroen zijn bijvoorbeeld erg lekker bij vis, of kies voor een chilipeper voor extra pit. Ook een scheutje wijn of bouillon geeft meer smaak aan je gerecht. Wees daar wel zuinig mee, anders wordt je pakketje te nat en kan het scheuren.

Genoeg smaak? Dan kan het pakketje in de oven, op de barbecue, of in de stoomkoker of magnetron. Et voilà: je hebt een gerecht en papillotte!

Zo maak je een stevige papillotte met bakpapier

Pak een groot stuk bakpapier, vouw het dubbel en knip het in de vorm van een hart. Het hoeft niet heel precies, zolang je maar kunt zien dat het een hart is.

bereiden en papillote

Beleg de linkerkant van het papier met de ingrediënten die je wilt gebruiken. Voeg ook je favoriete kruiden eraan toe en besprenkel het geheel met bijvoorbeeld witte wijn of citroensap.

en papillote
Culy.be

Vouw het pakketje dicht en rol de zijkanten naar binnen. Het is belangrijk dat de randjes zo strak mogelijk zijn gevouwen, anders gaat het lekken.

Als het goed gelukt is, ziet je pakketje eruit zoals op onderstaande foto. Nu is het tijd om het in een ovenschaal of op een bakplaat in een voorverwarmde oven te plaatsen. De temperatuur en tijd zijn volledig afhankelijk van het product en de hoeveelheid. Dat is een kwestie van oefenen, een flinke dosis gezond verstand en nog meer oefenen. Of een recept, natuurlijk.

bereiden en papillote

Zelf garen we een stukje vis in de oven bijvoorbeeld op zo’n 180 graden, gedurende vijftien tot twintig minuten. Een stuk kip wordt in twintig à vijfentwintig minuten gaar, de meeste groentesoorten hebben zo’n tien minuten nodig.

Een recept en papillotte

Wil je deze techniek uitproberen? Met dit recept maak je vispakketjes uit de oven en papillotte. Overheerlijk en supersimpel!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.