Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Kooktips 1 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

7 tips om duurzamer te koken en eten

We houden van lekker en goed eten, maar het is ook belangrijk dat het eten wat we eten en de manier waarop we het bereiden geen enorme impact heeft op het milieu. Want wist je dat ongeveer eenderde van de milieubelasting en de uitstoot van broeikasgassen wordt veroorzaakt door de productie en consumptie van eten? Gelukkig kun je verschillende dingen doen om duurzaam bezig te zijn in de keuken.

1. Verspil minder/geen voedsel

Eet je vanavond broccoli? Gooi de roosjes niet weg, maar gebruik ze de volgende dag om broccolirijst van te maken. Aangebroken zak chips over die net niet lekker meer is? Gebruik het voor je Spaanse tortilla. En handig voor de mensen onder ons die het – we noemen geen namen – keer op keer klaarspelen om te veel rijst te koken: 9 tips voor overgebleven restjes rijst.

rijst wassen

2. Denk verder dan de houdbaarheidsdatum

Is je kaas volgens de verpakking over datum? Gebruik je gezonde verstand en check of dit ook daadwerkelijk zo is. Vaak kun je er nog heel goed van eten! Als een product echt niet meer goed is, merk je dat wel. Ruik, proef, kijk en vertrouw op je eigen inzicht.
Kleine side note: houd je bij producten als vlees en vis wel aan de houdbaarheidsdatum, hier kun je ziek van worden.

3. Zet de oven alvast uit

Je gerecht hoeft vaak niet de volledige baktijd in een loeiende oven te staan. Ook als je de oven uitzet, is deze nog warm genoeg om je quiche, taart of groenteschotel verder te laten garen. Je kunt de oven gemakkelijk vijf of tien minuten eerder uitzetten dan de baktijd die in het recept staat aangegeven.

Ook handig: deze gadgets kunnen je helpen om voedselverspilling tegen te gaan.

Groenten in de oven
Bron: Pexels

4. Gebruik lokale en seizoensgebonden producten

Kies zoveel mogelijk voor lokale producten en producten van het seizoen. Die vind je bij de groenteboer of op de markt. Bijkomend voordeel: fruit en groenten van de markt zijn vaak veel lekkerder, omdat ze niet zo rijp worden geoogst als de producten die we vinden in de supermarkt. Deze producten halen wij graag op de boerenmarkt.

5. Maak je eigen kruidentuin

Los van het feit dat kruiden uit eigen tuin veel smaakvoller zijn, is het verbouwen van je eigen kruiden ook beter voor het milieu. Het scheelt heel veel plastic verpakkingen en energie voor het vervoeren van de kruiden.

Duurzaam koken: zelf kruiden verbouwen

6. Let op het etiket

Er zijn veel etiketten die je iets over het product vertellen. Duurzame producten wordt vaak een keurmerk meegegeven en dat helpt ons om bewuste keuzes te maken in de supermarkt. Op de website van het Voedingscentrum vind je een klein overzicht van deze duurzame keurmerken onder het kopje ‘Etiket’.

Ook interessant: Deze mensen maken de lekkerste dingen van food waste.

7. Ontdooi van tevoren in de koelkast

Soms beslissen we pas op het laatste moment dat we trek hebben in dat lekkere visje dat in de diepvries ligt. Gevolg: visje wordt ontdooit in de magnetron. Denk vooruit en zorg dat je ‘s ochtends dat visje al in de koelkast kunt leggen, zodat hij daar alvast kan ontdooien.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.