Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Boodschappen 14 aug 2017
Leestijd: 2 minuten

Deze producten halen wij graag op de (boeren)markt

Voor de foodie is de (boeren)markt een van de fijnste plekken om naartoe te gaan. Hier liggen de mooiste verswaren uitgestald, klaar om heel veel creatieve gerechten mee te maken. En om te eten natuurlijk…!
Hieronder een lijstje van de producten die wij graag halen op de markt.

Tomaten

Coeur de boeuf, gele tomaten, gestreepte tomaten: het zijn net juweeltjes. Deze bijzondere tomatensoorten vind je vaak niet in de supermarkt. Maar de boerenmarkt heeft een heel divers aanbod.

Zeker als je groene tomaten aantreft: meenemen! Het zijn eigenlijk onrijpe tomaten, maar je kunt er hele lekkere dingen mee maken. Groene tomaten zijn vooral een geliefd ingrediënt in de Mexicaanse keuken waar ze verdwijnen in salsa’s, op taco’s en in salades.

tomaten markt

Paddenstoelen

Cantherellen, morieljes, trompette de la mort, oesterzwammen, eekhoorntjesbrood: het is een feest om een goed gesorteerde kraam met paddenstoelen te treffen op de markt!

Doe ze eer aan en maak er een mooie, simpele pasta mee. Of verwerk ze in een fantastische risotto of te gekke salade.

Zacht fruit

Het zachte fruit dat in de supermarkt ligt, wordt vaak al vroeg geplukt of geoogst en gekoeld bewaard. Daardoor is het moeilijk om daar lekker rijp fruit te vinden, dat op z’n zachtst en zoetst is.

Niet op de (boeren)markt: hier vind je aardbeien, frambozen, bramen en blauwe bessen die zó rijp zijn, dat je ze eigenlijk dezelfde dag meteen moet opeten. En dat vinden wij geen probleem.

Vers fruit bewaren

Honing

Veel honing is van lage kwaliteit of is eigenlijk niets meer dan een suikerpap van pure geraffineerde (bewerkte) suikers met een honingsmaakje. Zo komen veel soorten uit niet-EU (ook wel aangeduid als niet-EG) landen.

Wat we willen, is pure, échte honing. Van lokale imkers die de honing niet hebben bewerkt. Zie je op de markt een kraampje met honing, sla dan je slag. De smaak zal je beloning zijn.

Verse kruiden

Waar je het in de supermarkt moet doen met een heel klein plukje verse kruiden – of hooguit een plant – kun je op de markt grote bossen verse kruiden scoren voor een prikkie. Denk aan verse munt, koriander, peterselie en vaak ook andere kruiden. Inslaan, die handel!

verse kruiden markt
Stock

Vlees en vis

De markt is een fantastische plek om duurzaam gevangen vis en biologisch vlees te halen. Je ziet waar het product vandaan komt en wie de slagers of vissers zijn. Bovendien kan de slager of visboer je ook goed adviseren over minder bekende stukken vlees of vis en hoe je die moet bereiden.

Een mooi, eerlijk product en een gratis recept erbij: wat wil je nog meer?

Kazen

Kaasfans kunnen hun hart ophalen bij de kaaskraam op de markt. Hier vind je veel meer soorten dan in de supermarkt, torenhoog opgestapeld om je aan te verlekkeren. Zo ontdek je nog eens lekkere nieuwe kaassoorten. En het beste: je mag meestal ook een stukje proeven!

kazen markt

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.