Claire de Court
Claire de Court Inspiratie 24 nov 2019
Leestijd: 3 minuten

Met deze 5 tips zet jij de perfecte soufflé op tafel

Met Sinterklaas en Kerst om de hoek, is een soufflé extra passend om te serveren. Een goede soufflé maken is alleen niet het makkelijkste werkje wat er is. Maar geen zorgen, wij hebben alle valkuilen voor je uitgeplozen, zodat jij er niet in hoeft te vallen. Hier volgen 5 tips voor de perfecte soufflé!

Met de onderstaande tips zorg je ervoor dat jouw soufflé goed op smaak is, mooi omhoog komt en de juiste substantie heeft.

1. Gebruik de goede basis

Welke basis je nodig hebt, hangt af van wat voor soufflé je wilt maken. Als je een hartige soufflé maakt, is een béchamelsaus gebruikelijk. Voor een zoete soufflé wordt er meestal banketbakkersroom gebruikt, maar je kan béchamelsaus ook zoet maken.

Béchamel is good with everything! . . . #bechamel #béchamel #béchamelsauce #bechamelsauce #whitesauce #sauce #food #recipe #cooking #cook

12 Likes, 0 Comments – Graphik Foodie (@graphikfoodie) on Instagram: “Béchamel is good with everything! . . . #bechamel #béchamel #béchamelsauce #bechamelsauce…”

2. Eierdooiers zorgen voor stevigheid

Goede basis gemaakt? Mooi! Nu is het tijd om je ingrediënten hieraan toe te voegen. Eidooier is één van de belangrijkste componenten in je soufflé. Eieren worden hard in de oven, dus zullen je soufflé stevigheid geven.

3. Mix je eiwitten op de goede manier

Dit is het meest tricky van de hele soufflé. Opgeklopte eiwitten zorgen er namelijk voor dat je souffle omhoog komt. Klop de eerste helft van de eiwitten met een stevige hand door de basis, zodat je mengsel de goede consistentie heeft voor de rest van de eiwitten.

Spatel het tweede deel van de eiwitten voorzichtig door je beslag. Het is belangrijk dat je dit niet te wild doet, omdat je anders de luchtbelletjes in het eiwit kapotmaakt. Die luchtbellen zorgen er juist voor dat je soufflé zal gaan groeien in de oven.

Extra tip: met de hand je eiwit kloppen is een absolute aanrader als je de perfecte soufflé wilt maken. Het is een stuk makkelijker om met de hand je eiwit precies goed stijf te krijgen. Lui? Geen probleem, met een mixer kom je er ook wel. Let wel goed op dat je het eiwit niet te hard opklopt.

New soufflé on the menu… Pear Soufflé with Gingernut Biscuit Ice Cream and Poire William Sauce ? #New #Dessert #Pear #Souffle

1,764 Likes, 55 Comments – The Hand & Flowers (@handfmarlow) on Instagram: “New soufflé on the menu… Pear Soufflé with Gingernut Biscuit Ice Cream and Poire William Sauce ?…”

4. Gebruik de juiste oventemperatuur

Het gebruiken van de juiste oventemperatuur is essentieel bij het maken van de perfecte soufflé. Dankzij de hitte zal deze omhoog komen. Hoe heter de oven, hoe sneller je soufflé opstijgt.

Hou je van een zachte binnenkant? Zet je oven dan op 200 graden Celsius. Ben je meer van een doorbakken soufflé, gebruik dan een temperatuur van 175 graden. Houd wel in gedachten dat bij een lagere temperatuur de soufflé minder omhoog komt.

Schrik trouwens niet als de soufflé gelijk een beetje inzakt als je deze uit de oven haalt. Dit is volkomen normaal en komt door het plotselinge temperatuurverschil.

5. De juiste soort kaas

Voor het geval je een hartige soufflé met kaas maakt, is het belangrijk om te weten welke kaas geschikt is voor in je beslag. Zorg ervoor dat je een kaassoort kiest die goed smelt en sterk van smaak is. Een kaas die heel geschikt is om te gebruiken voor soufflé is Gruyère!

Een dikke don’t is parmezaanse kaas. Dit is een slechte smeltkaas, wat ervoor zal zorgen dat je soufflé een klonterige structuur krijgt. Ben je zo’n enorm fan dat je hem niet kan missen? Je kunt de parmezaan nog wel gebruiken als strooikaas voor jouw perfecte soufflé!

Quince souffle is a dessert staple here at Hudson’s and it’s really quite an amazing flavor✨☺️ ? by: @nomnomyvr an amazing food blogger you should follow♥️ . . . . . #quince #souffle #dessertsofinstagram #dessert #nomnom #sogood #happysunday #cuisine #finedining #tastingmenu #hudsonsonfirst #cowichan #cowichanvalley #downtownduncan #duncanbc #yyjeats #yyjfood #nanaimoeats #delicious #foodphotography

48 Likes, 4 Comments – Hudsons On First (@hudsonsonfirst) on Instagram: “Quince souffle is a dessert staple here at Hudson’s and it’s really quite an amazing flavor✨☺️ ?…”

Meer kooktips:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.