Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 30 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Hét omreken-overzicht van Fahrenheit naar Celsius dat je nodig hebt

Top! Je hebt een knalrecept gevonden op een Amerikaanse website. Door ons overzicht weet je inmiddels hoe je cups naar grammen omrekent, maar dan bots je opeens op een getal in Fahrenheit. At your service: het omreken-overzicht Fahrenheit-Celsius dat je voorgoed wijzer maakt.

Wij Europeanen zouden ons geen ander gradensysteem meer kunnen inbeelden. 0° als vriespunt voor water, 100° voor het kookpunt: simple as that. Maar dan komt opeens die Fahrenheit om de hoek kijken, met waarden die we helemaal niet gewend zijn. Hoe zit dat precies?

Fahrenheit omrekenen naar Celsius

Fahrenheit is in feite het resultaat van de eerste berekening van een kwikthermometer. In 1714 nam Daniel Fahrenheit een boog van 180° als uitgangspunt om het vries- en kookpunt van water te berekenen. Hierbij stelde hij vast dat water vriest onder de 32° en kookt boven de 212°.

Dit systeem werd sindsdien bijna wereldwijd gebruikt, tot in 1960 het gebruiksvriendelijkere Celsiussysteem kwam opduiken. Hoewel bijna elk land overschakelde naar Celsius, zijn de Verenigde Staten het Fahrenheitsysteem blijven gebruiken. Zo zit dat dus.

Formule

Ziezo, je weet dus dat het vriespunt van Fahrenheit op 32° ligt. Dit zul je nodig hebben in de berekening om van Fahrenheit naar Celsius om te rekenen. Dat kan via volgende stappen:

  • F° – 32
  • Dit getal x 5
  • Dit getal / 9

Bedenk altijd of er een logisch getal uit je berekening rolt. Een Celsius waarde is altijd lager dan de overeenkomstige Fahrenheit waarde.

Formule: simpele versie

Als je vaak kookt en geen tijd wil verliezen aan de bovenstaande formule, kan je ook een eenvoudigere formule toepassen.

  • F° – 30
  • Dit getal / 2

Dit is iets minder nauwkeurig als bovenstaande formule maar wel een stuk gemakkelijker. Deze shortcut kun je gebruiken voor recepten waarbij 15° warmer of kouder niet zoveel verschil maakt in je gerecht. Het is dus eerder een schatting.

Conversietabel

140 Celsius = 275 Fahrenheit
150 Celsius = 300 Fahrenheit
170 Celsius = 325 Fahrenheit
180 Celsius = 350 Fahrenheit
190 Celsius = 375 Fahrenheit
200 Celsius = 400 Fahrenheit
220 Celsius = 425 Fahrenheit
230 Celsius = 450 Fahrenheit
240 Celsius = 475 Fahrenheit

Natuurlijk kan je ook deze conversietabel aan de binnenkant van je keukenkast hangen of een handige converter gebruiken. It’s all up to you! Maar laat het je vooral niet afschrikken om je geweldige Amerikaanse recept uit te testen.

Ook handig:

Van cups naar grammen: het enige omreken-overzicht dat je nodig hebt

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.