Redactie
Redactie Inspiratie 12 jul 2013
Leestijd: 4 minuten

Alles over tomaten: van cherry tot Tasty Tom

In welke keuken worden ze niet gebruikt? Tomaten zijn super veelzijdig, lekker én erg gezond! Daarbij vind je ze tegenwoordig in alle soorten, maten en kleuren in elke supermarkt, maar wordt het soms wel een beetje lastig ze uit elkaar te halen. Welke was ook alweer goed voor soepen en zijn het nou Tasty Tom’s die zo zoet als honing zijn? 

Basisinformatie

Voordat we verder gaan, eerst wat basisinformatie. Zo is misschien wel het allerbelangrijkst om te weten dat een tomaat geen groentesoort is, maar een vrucht! Daarnaast worden ze gezien als afrodisiac en worden ze in het Frans ook wel pommes d’amour genoemd, terwijl ze voor de Italianen goud waard zijn met de naam pomo(appel)doro(goud).

Naast dat de rijpe varianten ontzéttend goed kunnen smaken zijn ze mega gezond en zijn er zelfs doktoren die beweren dat wanneer je een kopje tomaten per dag eet, je leven kunt verlengen met een paar jaar!

Waarom ze zo goed voor je zijn? Ze zitten bomvol met vitaminen (C, B1, B2, B6), carotenen, mineralen (fosfor, kalium en magnesium) en anti-oxidanten, om maar een paar stoffen te noemen. Tot slot bevat de vrucht de kleurstof lypoceen, welke je kunnen beschermen tegen stoffen die zitten in tabaksrook en uitlaatgassen.

 

De verschillende soorten

Inmiddels zijn er zoveel verschillende soorten dat we door de bomen het bos niet meer zien. Daarom maakten we een handig overzichtje met de meest bekende soorten:

Tomaten

Het begon allemaal bij de “gewone” tomaat. Dit is de soort die het meest in de supermarkt voorkomt, voor de laagste prijs en is prima voor een soepje of pastasaus. Hij heeft niet een heel uitgesproken smaak, maar als je ‘m goed rijp koopt is hij hij lekker door veel gerechten.

Vleestomaat

De vleestomaat is één van de grootste soorten en doordat hij veel vruchtvlees, maar weinig pitjes en vocht bevat, is ‘ie ideaal om door salades te doen. Daarnaast is hij vaak wat steviger waardoor hij perfect is om te vullen of in stoofjes te gebruiken.

Pomodoro

Pomodoro, de ‘gouden appel’ van de Italiaanse keuken heeft, over het algemeen, een vollere en zoetere smaak dan de Nederlandse variant. Hij is ovaal van vorm en wordt ook wel ‘roma’ genoemd. Heerlijk als basis voor sauzen, soepen, salades en perfect om te drogen in de oven.

Trostomaten

De trostomaat is een bijzondere variant. Deze wordt namelijk aan de plant gerijpt, in plaats van in koelbuizen, waardoor de smaak vele malen voller is. Daarnaast worden ze aan de tak verkocht en zijn er ook weer verschillende soorten te onderscheiden.

Naast de “gewone” trostomaat is de Tasty Tom waarschijnlijk de bekendste. Officieel is dit de merknaam van een middelgrote trostomaatsoort, maar is inmiddels zo ingeburgerd dat we ‘m niet meer anders noemen. De heerlijk zoete, volle smaak, het perfecte formaat en de prachtige rode kleur maken dit tomaatje tot één van de favorieten.

Kerstomaatjes

Onder de kerstomaatjes valt een grote groep, namelijk de kleinere tomaatjes die ongeveer twee tot vier centimeter lang zijn. Ze zijn er in alle soorten en kleuren, van tros- tot doodgewone cherry en van groen tot bijna zwart. Hierbij verschilt niet alleen het uiterlijk, maar de smaak ook zeker.

De trostomaatjes zijn vaak het zoetst en daardoor heerlijk als snack of door salades. De peervormige varianten zijn over het algemeen wat vlakker van smaak, maar ten opzichte van die aan de tros vaak een stuk goedkoper. Verschillende kleuren? Leuk! Ideaal door een zomerse tomatensalade. Let wel op dat hoe minder rood de tomaatjes zijn, des te bitter de smaak wordt (logisch, want ze zijn minder rijp), met uitzondering van de bijna zwarte soort. Deze hebben juist veel smaak, maar zijn helaas relatief moeilijk verkrijgbaar.

Coeur de boeuf

Ze zeggen wel eens “save the best for last”, en geloof ons: dat doen we! De coeur de boeuf is de koning in zijn soort, niet alleen vanwege de prachtige naam (Frans voor ossenhart) maar voornamelijk door het prachtige uiterlijk en die smaak.. De smaak die deze tomaat heeft is wonderbaarlijk. Mooi zacht en zoet, precies zoals een tomaat zou moeten proeven!

Het uiterlijk van de tomaat is vrij uniek, daar hij enorm is (ter grootte van het hart van een os), vaak geribbeld en een bijzonder innerlijk heeft. Om te weten waar we het over hebben, kun je het best naar de betere groenteboer of groothandel gaan (of op vakantie naar een Mediterraan land) en er daar een paar halen. Schrik overigens niet, ze kosten vaak wel wat meer, maar het is zeker de moeite waard!

Het liefst doen wij ze overal door, maar waar hij echt goed tot z’n recht komt is in combinatie met een beetje goede olijfolie, peper, fleur de sel en eventueel wat verse kruiden of flinterdun gesneden rode ui.

 

Onze favoriete recepten met tomaten: 

– Lekker gezonde BLT-salade met avocado

– Caprese toren van Pisa

– Chinese tomatensoep

– Tomaten tarte tatin

– Homemade ketchup

 

– Supersnelle tomatensalsa

Fresh summer salad van Ellen

– Hartige tomatentaart

– Knapperige toast tricolore met ricotta, tomaat en basilicum

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.